1 av 4
2 av 4
Christer Rube, LO-ombudsman i Jönköpings län (Foto:Karin Selldén)
3 av 4
21-åriga Karin Andersson från Gislaved är utvald bland unga symfoniker i hela Norden att åka på sommarturné med Orkester Norden
4 av 4

Lasso måndag 3/7

Stor skogsbrand hotade Hädinge by
Just nu brinner det okontrollerat på ett flertal ställen mellan Hestra och Värnamo. Branden har spridit sig 22 kilometer vid banvallen.

Femtio brandmän från nio olika stationer deltar i släckningen, men det är ett svårt arbete eftersom branden fått ett ordentligt fäste i den grästäckta banvallen. Elden har spridit sig ut i skogen, och Hädinge by är hotad av branden. Byn är avspärrad och vattenbombning med hjälp av militären pågår.

Det var ett tåg på väg från Göteborg till Värnamo har orsakat branden på grund av gnistbildningar, och det brinner på sträckan mellan Hestra och Gnosjö och Hillerstorp och Värnamo.

SR Jönköpings reporter Karin Malmstens rapporter kan du lyssna på här.

 

Unga väljer bort facket 
Allt fler väljer bort medlemskap i facket och nöjer sig med att gå med i A-kassan. De senaste tre åren har antalet direktanslutna till A-kassa ökat med över 100.000, rapporterar Ekot idag.

Det betyder att nästan 20 procent av A-kassornas medlemmar valt bort facket!
Lasso pratar med ungdomar och med LO-ombudsmannen Christer Rube om varför det är så, och vad det leder till.

Hur kan Hemvärnet förhindra hemvärnsmän som löper amok?
I går morse gick en 21-årig hemvärnsman i Täby hem efter ett bråk på krogen, och sköt vilt omkring sig med en AK4. Först sköt han en 17-årig flicka i benet, sedan sköt han sig själv till döds.

I september 2002 sköt en hemvärnsman skarpt med en AK4, från sin balkong i centrala Eksjö.Hur kan dessa män kan få ha vapen hemma? Vilken kontroll som görs av hemvärnet innan de får tillgång till AK4:or?

Mikael Isaksson överstelöjtnant och chef för hemvärnet i Småland.


 

Karin Andersson cellist på Europaturné
Karin Andersson, 21 årig ung symfoniker från Gislaved som går på musikhögskolan i Malmö, är en av få utvalda i Norden som är uttagen att spela i Orkester Norden. Hennes instrument är cello.

Orkester Norden anses idag vara det främsta nordiska samarbetsprojektet på kulturområdet inom Nordiska rådet. Så det är en sällsynt och stor ära, att bli utvald och få turnera i Europa i sommar.

 

Rekordhög UV-strålning skrämmer inte solbadarna
Idag har SMHI mätt upp ett rekordhögt UV-stålningsindexet i Jönköpings län. UV-index steg över 7,0 och det är något av det högsta vi mätt upp i Sverige. Det innebär också att risken för att bränna sig och få hudcancer ökar.Gerdviga Holmberg som är överläkare på hudkliniken i Nässjö och Jönköping varnar för att vara ute i solen mellan kl 11 och 14.

Men på Vätterstranden i Jönköping solar och badar folk som vanligt, och gör bara lite halvdana försök att skydda sig i solgasset...Bandystjärna ute och seglar runt Gotland
Jonas Claesson från Sävsjö, gamle bandystjärnan, har hissat segel. Just nu är han ombord på båten Royal Blue som tävlar i Gotland Runt-seglingen.


Lars Ohly, v, lovar väljarna 200.000 nya jobb
I Lassos serie om de Svenska politiska partierna handlar om Vänsterpartiet. Det betyder att det är vänsterledaren Lars Ohlys tur att avge ett vallöfte till P4-lyssnarna. Han lovar 200.000 nya jobb inom den offentliga sektorn.

Men först några vanliga väljare om vad de tror att Vänsterpartiet står för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".