1 av 4
2 av 4
Fartkamera (Foto: Rikspolisstyrelsen)
3 av 4
Foto: Hasse Holmberg, Pressens bild
4 av 4
Kanot SM vid Rocksjön i Jönköping. (Foto: Helena Gustafsson)

Lasso tisdag 11/7

Duktiga kanotister glänser i Rocksjön
Just nu finns landets bästa kanotister på plats i Jönköping. Anledningen är att de ska paddla så snabbt som möjligt för att bli svenska mästare.’
Det är SM i kanot som gäller alltså.
Så... vi följer med vår reporter Helena Gustafsson till Rocksjön där tävlingarna äger rum - för att kolla stämningen.

Så påverkas drömmandet av värmen
Förra veckan var det varmt, riktigt varmt både dag och natt. Kanske hörde du till dem som om natten låg och vred och vände dig i sängen. Och kanske drömde du intensivt.
För det verkar som drömmandet påverkas av värme.

Och enligt sömnforskaren Arne Lowden från institutet för psykosocial medicin i Solna är det så att värmen påverkar drömmandet. I alla fall på sätt och vis.

Greta Garbo går upp på tranåsscen
Sommartraditionerna är många och det finns alltid evenemang som återkommer varje sommar. Som till exempel sommarteatern i Hårdaholmen, Blåvik.
I år sätts föreställningen Fröken Gustavsson upp. Och det är minsann inte vilken fröken Gustavsson som helst man syftar på, utan på självaste Greta Garbo.
Producenten Annika Andersson berättar.

Rättegången kring cafébordellen avslutades i dag
Åklagaren yrkar på fem års fängelse för den 35-årige caféägaren. Han misstänks för grovt koppleri, våldtäkt, misshandel och sex fall av narkotikabrott.
35-åringen ska ha - mot betalning - förmedlat tjejer till olika män. En del flickor har varit så unga som 17 år.
Som bevis finns avlyssnade telefonsamtal mellan 35-åringen och andra män och innehållet i samtalen tolkar åklagaren som starka bevis mot den åtalade.
I flera av dem får den misstänkta mannen frågor om huruvida han kan fixa fram tjejer och hur mycket pengar man ska ta med sig.
Flera personer har också vittnat - människor som i polisförhör bekräftat bilden av att det förekommit både narkotika och andra brott inne på caféet - men som i vittnesbåset tagit tillbaka en del uppgifter och menar att de inte vet eller inte minns.
Åklagaren menar att det inte kan uteslutas att det är av rädsla de tagit tillbaka sina uppgifter och att rätten ska ta hänsyn till vad de sagt i tidigare polisförhör.
Mannen hålls forsättningsvis häktad i väntan på att domen mot honom faller nu på fredag.

Fler vägkameror och fler dödsfall i trafiken - hur hänger det ihop?
Nya hastighetskameror ska upp i vårt län. Mellan Nässjö och Gisshult på riksväg 31 ska till exempel sju kameror sättas upp och mellan Bor och Bredaryd på riksväg 27 kommer fyra nya kameror att sättas upp. Totalt handlar det om 33 nya hastighetskameror i Jönköpings län. Men vad har de för effekt på bilförarna egentligen?

Fartkamerorna är ett försök att få ner hastigheterna på våra vägar och minska olyckorna.
För olyckorna är många: Under morgonen kunde du höra i Nyheterna att olyckorna i Jönköpings län ökat mycket kraftigt jämfört med förra året. Förra året omkom tre personer mellan januari och juni, i år är den siffran 13 personer.
Hans Persson, trafikpolis i Jönköping, berättar om sina tankar kring hur det här hänger ihop.

Kostnaden för dom nya kamerorna är 500 000 kronor per mätplats. Det är en engångskostnad för att få kamerorna på plats och få dem att fungera.
Sen tillkommer en driftskostnad på 20 000 kronor per år och stolpe och ytterligare 35 000 per år i underhåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".