1 av 4
2 av 4
3 av 4
Lennart Johansson, Youssef Abdi och Gabro Moradmo
4 av 4
Charlotte Jerkelund, landstingets alkoholansvariga Foto:Jessica Sonelius

Lasso torsdag 13/7

Måste man ha dåligt samvete om man dricker mer vin på sommaren?

I torsdagens Lasso handlade det om sommar, semester och alkohol. För - som vi hörde på Nyheterna på torsdagsmorgonen så smakar vinet och ölen extra gott på sommaren. Hur ska man annars tolka siffrorna att det dracks 100 000 liter ren alkohol bara under juni månad och det bara här i länet?

Frågan är om man ska behöva ha dåligt samvete av att man skålar oftare på sommaren.

Hör vår reporter Jessica Sonelius fundera över det tillsammans med några länsbor. Och hör landstingets alkoholansvariga - Charlotte Jerkelund berätta om hur mycket vi egentligen kan dricka innan det blir farligt. Och om hon själv tar ett glas vin någon gång.

 

Pensionärsföreningen som satsar på invandrare

Att få med pensionärer med invandrarbakgrund i områdets PRO-förening - ja, det har varit målet på Råslätt i Jönköping.

Och just nu har var femte pensionär som är med i föreningen rötterna i ett annat land än Sverige. Lasso har träffat ett par av dem - Youssef Abdi som är född i Libanon och Gabro Moradmo med ursprung i Syrien - och hört dem berätta om hur det är att tillhöra en svensk pensionärsorganisation.


Men PRO-föreningen känner sig motarbetade av Hyresgästföreningen som har satsat på ytterligare en PRO-förening på området - en förening för bara invandrare. Något som motverkar integrationen, tycker den första PRO-föreningen. Men Hans-Olof Behrendt, sekretarere i den lokala hyresgästföreningen ger en annan version.

Därför blir bensinen dyrare på sommaren  

I höstas rådde det bensinkrig här i länet och bensinpriset var ibland nere under nio kronor. Men nu är det sommar, andra tider och bensinpriset har stigit med över tre kronor litern på en del ställen.

Vi har frågat konsumentorganisationen Motormännen om de höjda sommarpriserna på bensin. Och vi har frågat några länsbor hur de påverkas av att bensinen nu ofta kostar över tolv kronor litern.

Länsbor står i kö efter ond, bråd död  

Den här sommaren är det ond bråd död som gäller...

Det handlar om böcker - och i det stora, stora utbud som finns är det deckare och thrillers som går bäst hem hos sommarläsarna. Så här berättar några olika bibliotek i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".