Lasso måndag 17/7

 

Hur farliga är råttorna?

I trapphus. Bland sopor. I komposter. I små utrymmen, springor och väggar. Där håller några av sommarens mest oönskade gäster till. Och på flera håll på Höglandet så är det just nu fler brunråttor än vanligt. Boende i Nässjö och Tranås är speciellt drabbade.

Stefan Lagerström, skadedjurstekniker från Anticimex, besökte Lasso och gav råd om hur du kan förebygga att råttorna letar sig in hos dig.

Dödssiffrorna i konflikten i Mellanöstern stiger hela tiden.

Läget är minst sagt allvarligt. Mitt i det här kaoset sitter många svenskar fast i skyddsrum, källare och andra skyddade ställen, och kan inte komma hem. För även om de första svenskarna landade på svensk mark i morse är många kvar i krigets Libanon, och framförallt i Beirut.

Randa Jadoun från Jönköping går nu hemma och väntar på att hennes man Fadi ska komma hem.


Runt om i länet ökas nu beredskapen för att kunna ta emot dem som kommer hem på ett bra sätt. Vissa kommuner höll möten under måndagen för att besluta om en krisgrupp behövs eller inte. Det gäller bland annat Nässjö och Värnamo.

Bara i Nässjö har kommunen fått uppgifter om att 48 kommuninvånare finns kvar i Libanon.

Göran Melin är räddningschef i Jönköpings kommun. Han är den som samordnar kommunernas arbete just nu.


Myten om solkrämen

Under den här veckan kommer Lasso avliva- och kanske också ge liv åt- en del myter som kommer fram under sommaren. Är det till exempel så att det är farligt att bada efter du har ätit? Och stämmer det att media bara rapporterar om bortsprungna katter på sommaren?

Först ut i serien om sommarens myter är solkrämen. Helena Wenger, överläkare och verksamhetschef vid hudkliniken på Ryhovs länssjukhus, svarar på om det verkligen går att blanda olika starka solkrämer för att få en ”mellaneffekt”, och hur det ligger till med solfaktorn egentligen.Partiserien - Kristdemokraterna

Hör ett nytt avsnitt i vår serie om de svenska politiska partierna, som idag handlar om kristdemokraterna. Partiledaren Göran Hägglund avger ett vallöfte.

Vi ber också några personer berätta vad de tänker om det kristdemokratiska partiet.

Anders Gustafsson till VM i kanot

I tuff konkurrens blev jönköpingskanotisten Anders Gustafsson i helgen uttagen att representera Sverige i VM i kanot, som börjar 17 augusti i Ungern.

Nu är det hård träning som gäller för Anders, och känslan av att vara uttagen gör nog den träningen lite lättare att genomlida.