Lasso onsdag 19/7

Myterna om badandet

Är det farligt att bada när man precis har ätit mat?Och kan det verkligen vara sant att hjärtat kan stanna när man hoppar i ett kallt badvatten efter att ha legat på en stekhet strand?

Badandets myter avhandlas i dagens Lasso. För svaren står Karin Brand, generalsekreterare i Svenska Livräddningsförbundet och Kristina Fich, hjärtsjuksköterska i Jönköping.

Din kompis kan vara reklamlakej

När tv-reklamen inte funkar längre, och när du bara tittar bort från affischerna på stan. Det är då din kompis kommer in i bilden.

Det nya sättet att marknadsföra prylar är nämligen att leja privatpersoner, som sedan får gratisprover att dela ut till nära och kära. Tanken är att skapa en positiv känsla kring produkten, en ”buzz”. Du lyssnar mer på din kompis än på de klassiska informationskanalerna, och det är där som Per Thunströms företag Buzzador kommer in i bilden. Runt om i Sverige finns nu 25 000 så kallade buzzadorer.

Men den här mun-till-mun marknadsföringen får kritik från vissa inom reklambranschen, som menar att det vilseleder och inkräktar på privatlivet.

Något som Per Thunström inte håller med om.


Anna åker till Mellanöstern när andra åker därifrån

Svenska myndigheter jobbar för högtryck för att försöka få hem libanonsvenskarna från ett mycket oroligt område. De arbetar både i Libanon och i grannlandet Syrien. På plats finns flera olika organisationer som samarbetar.

Anna Jonsell, som till vardags arbetar på Röda korset i Jönköping, ingår i Sveriges stödstyrka för Röda korset och är sedan i söndags på plats i Syrien.


Nya naturreservat irriterar skogsägare

I år har det blivit rekordmånga nya naturreservat i länet. Beslut om sju nya har tagits, och minst fyra återstår.

Men många skogsägare irriterar sig på att delar av deras levebröd och inkomster försvinner när Länsstyrelsen beslutar om att det inte får röjas eller röras i trädgården.

För Jan Hultman i Stickelösa kom beskedet som en fullständig överraskning.


Malin Samuelsson på Länsstyrelsen bekräftar att många skogsägare blir arga på besluten, men enligt henne lugnar de flesta ner sig efter en stunds dialog.