Lasso torsdag 27/7

Lottas bärgningstjänst har alltid jour

Det finns en väldigt intressant kvinna strax utanför Vetlanda. Eva-Lott ”Lotta” Nilsson har ett riktigt karlajobb, hon driver sin egen bärgningsfirma. Med tre bärgningsbilar och ett enormt kontaktnät har hon jour 24 timmar om dygnet. Semester, det hade hon senast i februari. Vår reporter Frida Öhnell fick följa med en dag på bärgningsuppdrag.

Visingsöboken faller sönder

Den uråldriga gamla boken på Visingsö, kallad Visingsöboken, håller nu på att falla samman.

En stor gren har trillat ner och ytterligare en är på väg att falla. Platsen är en populär campingplats och Petra Amigo som arbetar på Örtagården oroar sig för vad som kan hända om någon skulle komma i trädets väg.

Sommaren knäcker många äktenskap

Många ser fram emot sommaren som en tid kantad av flärd och romantik. Det ska bli en tid när man kan laga den relation som läcker, eller lappa ihop ett haltande äktenskap. Men det visar sig ofta att högt ställda förväntningar många gånger faller platt. Lasso pratar med Alf B Svensson som är psykolog och relationsexpert.

Semesterkassan börjar tryta

Inte helt oväntat spenderar vi svenskar en hel del pengar under sommaren, mycket mer än under resterande delen av året. Och det gäller att planera sina utgifter och spara...länge, inför sommaren. Annars kanske det blir ett besök på pantbanken. Lasso tog reda på hur välfyllda Jönköpingsbornas plånböcker är så här när många avslutat sin semester.

Även om Jönköpingsborna verkar ha koll på sin ekonomi så är det trots allt många som hamnar i ekonomiska bekymmer. Lasso pratade med Ann-Sofi Magnusson som är familjeekonom på Ikanobanken om hur man ska tänka sommarekonomiskt.

Farligare att köra trött än full

Vi blir betydligt sämre trafikanter när vi är trötta än när vi druckit alkohol, det menar Mats Gillberg vid Karolinska institutet som har forskat kring hur bristande sömn påverkar oss.

Och det här uppmärksammar nu Motorförarnas Helnykterhetsförbund - MHF genom kampanjen Ta Paus. MHF besöker under helgen 55 olika rastplatser i Sverige för att informera trafikanterna om de risker som det innebär att köra trött.

Roger Pontare i parken

Ikväll gästas Huskvarna park av sångglada när Roger Pontare med flera stämmer upp till allsång. Men ett par timmar innan sjöng han upp i Lasso. Programledare Eva Göransson undrade vad man egentligen har på sig när det är så här varmt ute. Roger Pontare brukar ju vara mer eller mindre täckt av päls och läder men han säger att under kvällens föreställning får det nog bli en något lättare etnisk mundering.

Sveriges äldsta syförening syr inte så mycket

Det viktigaste är inte att sticka när man träffas i landets äldsta syförening. Det är viktigare med gemenskapen och att bara träffas och prata. I helgen har den kyrkliga syföreningen i Bjurbäck 150-årsjubileum och är därmed landets äldsta förening i sitt slag. Kerstin Kulneff berättar vad damerna egentligen gör när dom träffas. Frågan är om det är en myt att de bara äter kakor när de ses, eller är det faktiskt så?