1 av 4
2 av 4
Per Göran Johansson har koll på bildernas makt i krigstider. Foto: Helena Gustafsson
3 av 4
Johanna Thydell. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX /
4 av 4
Överst Carina Larsson och underst Teresia Troberg, båda nya hopp för Brahe Basket. Foto: Helena Gustafsson

Lasso onsdag 9/8

Svinigt med grisrock enligt Jordbruksverket

Vi såg bilderna idag, uppblåsta på förstasidan på en av våra kvällstidningar. Rockstjärnorna i det norska bandet Mayhem har väckt starka åsikter när dom i helgen uppträdde iklädda döda grisar med blod rinnandes ner över kropparna. Och Hanna Werthén på Jordbruksverket har ett och annat att säga om det hela.

Älg hoppade över Peter

Man har ju hört talas om galna kor och gäddor som fått solsting och hugger badsugna i fötterna, men hur vanligt är det med hoppande älgar?

Dom finns i alla fall, det fick Peter Einarsson från Lekeryd erfara när han var på väg för att vattna kossorna med sin fyrhjuling.

Bildmontage i krigstid allt vanligare

Den första gången som media började använda bilder på ett annat sätt än tidigare i samband med krig, var under Vietnam-kriget. Folkets lidande publicerades för världen i form av bilder på napalm-barn och sargade människor.

Sedan dess har användandet och framförallt tekniken kring bilder utvecklats väldigt mycket. Bildmongate i samband med krig blir allt vanligare och nu har dom första manipulerade bilderna från krigets Libanon publicerats.

Per Göran Johansson, lektor i historia vid Jönköpings högskola, gästade Lasso för att prata om bildförvanskning genom tiderna.

Skrivarkurs i Värnamo lockar många

Det skrivs så pennorna glöder i stadsbiblioteket i Värnamo den här veckan. Författaren Johanna Thydell, ursprungligen från Värnamo, håller skrivarkurs för ett tiotal skrivsugna deltagare. Och stämningen är på topp, liksom produktionen av många och olika texter. Lassos reporter Peder Losten åkte till Värnamo för att bli lite mer litterär.

Brahe Basket satsar på Carina och Teresia

Det är ett ungt lag som Brahe Basket visar upp i höst. Den yngsta är bara 19 och den äldsta bara 23. Två av nyförvärven för hösten är båda 20 år och heter Carina Larsson och Teresia Troberg. Båda är nyblivna Jönköpingsbor och idag gästade de Lasso för att prata om basket, fritid och framtid.

Attentat i Tranås förstör för djurrättsorganisationer

Poliser och privatpersoner från Tranås har idag förts till sjukhus efter att ha kommit i kontakt med frätande syra.

Man tror att det är djurrättsaktivister som står bakom attentatet. Detta eftersom det var adresser kopplade till pälsaffärer och människor som arbetar med pälsar som utsatts.

Ludvig Lindström som är ordförande för organisationen Djurens Rätt i Malmö, tycker att såna här sabotage förstör för djurrättsaktivister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".