1 av 4
2 av 4
Malin Wolke. Foto: Jessica Sonelius.
3 av 4
Charlotte Nilsson och Lena Philipsson sjunger Flickorna i Småland i Tipshallen i Jönköping 2003. Foto: Jan Collsiöö/PrB
4 av 4
Brahes Jenny Rylander och J-Södras Patrik Elmander. Foto: Martin Eriksson.

Lasso onsdag 6/9

Vad säger spelarna till varandra egentligen?

En av sommarens stora snackisar har fått sin förklaring. I går fick vi ju äntligen reda på det - det som vi funderat på så länge.

Vad det egentligen var som den italienske fotbollsspelaren Marco Materazzi sa, som fick fransmannen Zidane att bli så arg, att tända så snett att han skallade ner sin motståndare i VM-finalsgräset? Så här lät det i radio då.

Och i går avslöjades det till sist vad det var som italienaren Materazzi sa till Zidane:

- Jag vill inte ha din tröja, jag vill ha din syster.

Och många reagerar nog över att det är så hårda ord här. Men hur ser det ut i länet, bland våra topplag? Hur vanligt är det med psykningar egentligen?

För att reda ut begreppen så tog Lasso hjälp av två idrottare som av sina lagkamrater beskrivs som riktiga snackepåsar- Jenny Rylander i Brahe basket och Patrik Elmander i J-södras fotbollslag. Patrik, han är rätt så van vid hårda ord på planen - framförallt saker som handlar om hans brorsa Johan som spelar i landslaget.

Jönköping får arrangera melodifestival - igen

Lördagen den 3 februari nästa år kommer den första av fyra uttagningstävlingar till Melodifestivalen att sändas av SVT från Kinnarps Arena i Jönköping.

Det är andra gången som Jönköping får förtroendet av SVT att ta emot Melodifestivalen. Något som gläder HV 71 (som står för arenan), jönköpingsborna och inte minst kommunens turistchef Calle Tollén.

Malin drabbades av ångest

Förra veckan talade vi om att behöva vänta på vård. I dag ska vår landstingsserie handla om vad vårt landsting gör för att hjälpa de länsbor som mår dåligt psykiskt.

Ett av arbetena som pågår just nu är att på varje vårdcentral bygga upp team som ska kunna ta hand om oss när vi drabbas av ångest, en livskris eller nedstämdhet.

Och att ha ett team omkring sig är tryggt. Det säger mullsjöbon Malin Wolke som vet hur det känns att behöva stöd....

Lagarbete ska få ner psykiska ohälsan

Varje vårdcentral i länet ska ha ett psykosocialt team som ska hjälpa de länsbor som går igenom en psykiskt jobbig period av livet. Ja, det är landstingets mål. Men vad blir då skillnaden mot tidigare?

Malin Nyman är psykolog och leder arbetet med att bygga upp teamen. Team som har en stor uppgift...

Politiker vill satsa på själens väl

En psykolog och en kurator och eventuellt en psykiatrisjuksköterska ska finnas vid varje vårdcentral för att bemöta länsbornas psykiska ohälsa.

Men kommer de här två- eller tre-mansteamen att räcka? Ja, våra landstingspolitiker hoppas mycket på satsningen på dom här psykosociala teamen..

Vi hör först landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd (kd) och sedan Anki Magnusson (s), landstingspolitiker

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".