Lasso måndag 11/9

Hur stor makt har egentligen medierna i det stundande valet?

Det diskuterades idag när Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, bjöd in till samtal kring en ny demokratirådsrapport.

En av författarna till rapporten är Olof Petersson, som är professor i statsvetenskap och forskningsledare för SNS.

Hans slutsats är att medierna har en hel del att säga till om i valet:

Fonduesetet!

Det är den onödigaste prylen vi har i våra hushåll. Åtminstone om man ska tro websidan Pricerunner, som jämfört 38 olika prylar, såväl tekniska som andra saker, som vi ofta har i våra hem.

Genom att jämföra priset med hur ofta man säger sig använda prylen har man fått fram en onödighetsskala, om man säger så. Och fonduesetet kostade i snitt 602 kronor per gång det användes.

Och nu ska vi rannsaka oss själva en stund framöver och fundera på vad som är onödigast hemma hos just dig. Lasso tog en tur på stan för att ställa frågan:

Hur blir vi bemötta i vården?

Varje dag så söker hundratals människor hjälp inom sjukvården i länet. Men alla känner inte att dom blir bemötta med respekt och känner inte heller att dom blir tagna på allvar. I Lasso idag handlade det om patientens rättigheter: att få tid att fråga, att bli behandlad med värdighet, att få information om vad som händer...

Småpartierna granskas

Lasso granskar vi några av alla de småpartier som kandiderar till årets val: i riksdag, landsting och kommuner.

Inget av dom är, som det ser ut nu en knapp vecka före valet, i närheten av fyraprocentsspärren som krävs för att komma in i riskdagen men en del av dom kan ta plats i kommuner eller landsting.

Några får många tusen röster, andra bara ett fåtal.

De är en brokig blandning av idealister och fantaster, skämtare och cyniker, nationalister långt ut på högerkanten och internationalister en bra bit till vänster om vänsterpartiet.

Idag handlar det om eu-motståndare. De finns både till höger till vänster.

Maria Oskarsson från Huskvarna som står överst på Sverigedemokraternas lista i valet till kommunfullmäktige i Jönköping är fembarnsmamma och industriarbetare. Hon har en brokig politisk bakgrund - om man ser till vad hon tidigare röstat på:

Även kommunistiska partiet, som tills helt nyligen hette KPMLr och som i många år haft ett relativt starkt fäste i Gislaved, är eu-motståndare. På de flesta andra orter i landet finns partiet knappt - eller så är det mycket litet.

Curt Vang är ledande företrädare för Kommunistiska partiet i Gislaved och Lasso träffar honom när han presenterar sitt parti för elever i gymnasiets årskurs tre:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".