Lasso måndag 2/10

Inför vinterkylan - Lasso kastar ljus på det här med el.

För tio år sedan avreglerades elmarknaden - och konsumenterna var nog rätt glada.

”Äntligen lite konkurrens”
”Nu kan vi få ner elpriserna”
”Billigare el åt folket”

Ja, så gick några av tongångarna. Men riktigt så blev det ju inte. El är inte billigt direkt. Det skriver nog många under på. Och nu i vinter varnar experterna för rekordhöga priser.
På Energicentrum i Jönköping hölls det en temadag om el på måndagen. Peder Losten var på plats och träffade elkunnigt folk och i inslaget hör vi också tankar från konsumenterna.

Och så var det dags att köpa julpynt. Eller?

Redan nu, med nästan tre månader kvar till julafton, så har vissa butiker i länet börjat sätta fram julsaker. Och visst känns det som pyntet dyker upp allt tidigare för varje år.

Men stämmer de känslorna? Och blir vi glada av att se stjärnorna och julgranskulorna? Eller vill vi har lugn och ro ett tag innan vi börjar tänka på decemberstöket?

Så gör du intryck under anställningsintervjun

Det är konkurrens där ute på arbetsmarknaden. Det finns gott om människor som vill ha jobb - men inte riktigt lika gott om drömjobb.

Vi kanske sitter och funderar, så här i allt mörkare hösttider, hur det skulle vara med ett nytt jobb.

Eller så går vi hemma och tänker på hur det skulle vara att få ett jobb överhuvudtaget.

Och för att nå dit är ju grejen litegrann att sticka ut. Att skilja sig från mängden i de där högarna med ansökningspapper och i raden av jobbintervjuer. Syns du inte så finns du inte. Eller?

Tur att det finns experter då - Lars JO Larsson till exempel.

De prövar nya vägar för att hitta hem till utsatta barn

Ofta talas det om bristen på familjehem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner inom socialvården. I länets näst största kommun, Värnamo, prövar man nu nya vägar för att få tag i fler.

Där har man nämligen sedan ett par veckor tillbaka börjat e-posta och kontakta föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Göran Saltell och Susanne Mattas som är familjehemssekreterare förklarar varför.

När man hamnar i underläge - om körkortselevernas situation

Tänk dig att du sitter där och ska köra upp för körkortet - rätt nervöst, va? Man ska verka reko och dessutom köra prickfritt. Men tänk dig sedan att inspektören som ska godkänna dig och ge dig belöningen för alla dyra timmar på trafikskolan börjar kommentera hur du ser ut- och att det mynnar ut i rena trakasserier.

Ja, det handlade om trafiklektioner och uppkörningar i Lasso i dag. Och framförallt i vilket underläge eleverna befinner sig i gentemot läraren eller den man kör upp för.

Hör vad Vägverket och Sveriges trafikskolors riksförbund tänker kring det här. Och hör vår reporter Anna Eriksson intervjua Sara som berättar om sina obehagliga minnen från uppkörningen.

Festival visar filmer från jordens alla hörn

Det är filmfestival i Värnamo denna veckan.

Mångfald är temat och det handlar om både filmer och seminarier. Från måndag till fredag. Och ämnena är många. Alltifrån konst till självmordsbombare, Afrika, Afghanistan och tecknad film.

Projektledare är Anita Shum och vår reporter Karin Malmsten träffade henne i en paus på biograf Metropol.