1 av 5
2 av 5
Marlene Berg. Foto: Kjell Ahlkvist.
3 av 5
Anita Svenningsson. Foto: Georg Grönwald.
4 av 5
Peter Persson och Carina Ödebrink
5 av 5
Bernadette Mattias och Bernt Målberg

Lasso torsdag 5/10

Operationsmetod mer riskfylld än man trott

I dag slår tidningen Expressen larm. ”Ny metod livsfarlig”, skriker rubriken. Det handlar om en operationsteknik som används vid kärlkramp och hjärtinfarkt, bland annat på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Ansvarig för hjärtvården där är överläkaren Jan-Erik Karlsson.  Och även om det ligger en del sanning i artikeln, är han kritisk till den.

Vart tar alla vigselringar vägen?

Varje år spricker omkring 20 000 äktenskap och statistiken visar att skilsmässoantalet ökar år efter år. Och det finns ju mycket som kan diskuteras kring det. En liten detalj som Lasso kom att tänka på vad vart alla vigselringar tar vägen.

Får guldsmederna dubbelt jobb? Först sälja? Och sedan smälta ner och göra om? Eller hamnar ringarna i byrålådan?

Kjell Ahlkvist gav sig ut bland guldsmederna i Jönköping och hamnade först hos Marlene Berg jobbar på butiken Smycket.

Så känns det att resa när du inte ser

Många synskadade känner sig otrygga när de reser. Det visar en enkät som Synskadades riksförbund, SRF, gjort bland sina medlemmar.

Anita Svenningsson som är blind sedan födseln och ordförande i SRF i Jönköpings län reser själv mycket. Och för att försöka förstå vilka problem en synskadad ställs inför tog Lassos reporter med Anita till en okänd busskur för att vänta på bussen.

Efter många år vid makten - nu hamnar de i opposition

I går kom centerns besked. Man väljer att gå med i den borgerliga alliansen när det gäller landstinget i Jönköpings län. Och i dag gick socialdemokraterna i Jönköpings kommun ut med beskedet att man går i opposition efter årsskiftet. Och det trots att förhandlingarna mellan de borgerliga partierna inte är klara. Man tycker inte att det finns ett tillräckligt starkt underlag för ett s-lett styre i kommunen.

Så efter åratal vid makten är det alltså dags att lämna den ifrån sig.

Hur känns det? Och vad händer nu?

Jönköpings kommunalråd Peter Persson och landstingspolitikern Carina Ödebrink från Vaggeryd besökte Lasso på torsdagen.

När andningen blir svår hoppas de på forskningen

Det rosslar i bröstet. Det piper när du andas. Eller så kan du inte vara i vissa miljöer för att du inte tål det. Ja, det handlade om två av världens vanligaste sjukdomar i Lasso på torsdagseftermiddagen. Astma och allergi.

Och förutom att allt fler personer drabbas av jobbiga symtom från andningsvägarna - så kostar det också samhället mycket: Hela tio miljarder kronor om året. Det visar en ny rapport från Centrum för allergiforskning. Och nu prövar Astma- och allergiförbundet nya grepp för att få pengar till forskning.

Bernadette Mattias och Bernt Målberg är med i Astma- och allergiföreningen i Jönköpings län.

 

Från bänken i klassrummet till scenen i tv-huset

I morgon kväll sänds Lilla Melodifestivalen i SVT. Och i årets upplaga finns två killar från Stadsgårdsskolan i Jönköping med: Joel Melin och Ibrahim Ibrahimsson.

Under hela veckan har dom varit lediga från pluggandet och i stället funnits på plats i tv-huset i Stockholm. Repetitioner, styling och kändisar är något de varit med om.

Här hemma, på deras skola, är det mycket snack om morgondagen och alla är förstås stolta över att TVÅ elever från samma skola har kvalificerat sig till Lilla Melodifestivalen.

I Lasso i dag pratade vi både med de båda unga sångarna.

Och med deras klasskompisar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".