Lasso tisdag 10/10

Katarina som blivit en ”Mastflykting”

För bara ett och ett halvt år sen levde hon ett vanligt liv i norra delen av Alvesta kommun. Hon studerade till ett arbete inom kyrkan, mendrabbades av en strålningsöverkänlighet som kom att bli så svår att hon till slut fick fly till ett område i Norrland dit 3g-utbyggnaden ännu inte nått.

Allt började under en katastrof som vi alla minns:

Vissa forskare anser att det är fullt klart att strålningsöverkänslighet förekommer samtidigt som andra fortfarande hävdare att det inte finns några bevis. I Lasso har vi talat med båda sidor.

men först träffar du Jörgen Svensson, elöverkänslig som mäter strålningen utanför Tånnö Kyrka i Värnamo kommun:

Strid på Ji Ma i Smålandsstenar

I fredags kunde nyheterna berätta om den blockad som skogs- och träfacket inledde igår mot företaget Ji-Ma Produktion i Smålandsstenar som tillverkar lastpallar.

Orsaken är att företaget inte vill teckna kollektivavtal för sina sju anställda. Företagets ägare tillhör den religiösa rörelsen Plymouthbröderna som lever strikt efter bibeln, och därför vill man inte teckna vare sig kollektivavtal eller försäkringar för dom anställda.

Johannes Malmström, vd på företaget, håller fast vid sitt beslut att inte skriva på något avtal trots att blockaden kan innebära att han får lägga ned sitt företag:

Per-Åke Pålsson fackets ombudsman menar att facket måste se till principen trots att de anställda på Ji-Ma inte är anslutna till facket:

Ännu en förlust för Hv71. Vad säger fansen?

Igår förlorade HV 71 ytteligare en match. Efter att ha lett med 2 - 0 tappade man helt bort sig i sista perioden och matchen slutade hela 2-5 till Timrå. Publiken buade ut laget och många reste sig upp och gick innan slutsignalen. men trots att många rär missnöjd med spelet har laget folkets stöd:

Linda Brevitz som är ordförande i North Bank supporters har inet gett upp hoppet och menar att det är nu laget behöver ett rejält stöd från fansen:

Stor skolkuratorträff i Jönköping

200 skolkuratorer från hela Sverige är samlade på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönkönköping.

En av dom som finns där är Agneta Ahlgren, som är skolkurator på Grännaskolan i Gränna och hon menar att skolkuratorns jobb idag är tufft:

Om provsprängningarna i Nordkorea

I måndags morse kom beskedet att Nordkorea gjort en provsprängning av en atombomb. Provet följdes av mängder med analyser och kommentarer.

Lasso gästades av Tomas Liew från Jönköping, numera västerviksbo som tidigare arbetat i Nordkorea för Röda korset.