1 av 3
2 av 3
Foto: Pontus Lundahl /PrB.
3 av 3
Finansminister Anders Borg på en kaotisk promenad med nådiga luntan från finansdepartementet till riksdagshuset. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX

Lasso måndag 16/10

Därför ser de olika på nya budgeten

I dag presenterade finansminister Anders Borg den nya regeringens budget. Och betyget på den skiftar mycket, beroende på vem man frågar.

Elisabeth Nilsson, regionchef på Svenskt Näringsliv, ger nya budgeten bra betyg och tror att den hjälper till att få folk i arbete. Mikael Johansson, ordförande i LO i Jönköpings län, tycker däremot att den nya budgeten gör det sämre för de som redan är svaga, som arbetslösa och sjuka.

Varför ser man så olika på effekterna av budgeten? Och på vilket sätt ska den hjälpa till att få fler människor i arbete, något som var den hetaste frågan inför valet i september?

Thidevall ny biskop - men vad innebär det?

I dag har Växjö stift fått en ny biskop. Sven Thidevall heter han och är än så länge stiftsadjunkt i Strängnäs.

Men biskopsvalet är inte något allmänt samtalsämne på stan. Det är inte ens givet att alla vet vilket stift Jönköping tillhör.

Landsbygden har svårt att locka till sig kvinnliga poliser

Poliskåren har som mål att spegla samhället. Därför behövs det fler kvinnliga poliser och fler poliser med invandrarbakgrund. Det gäller att rekrytera och locka till sig de här poliserna. Och det är något som särskilt polisen på landsbygden har svårt att göra.

Men på Höglandet ser man en ljusing. För på tre år har andelen kvinnliga poliser mer än fördubblats.

”Läkaryrket inte jämställt trots fler kvinnor”

Förr i tiden var i stort sett alla läkare män. Men tiderna förändras och läkaryrket håller sakta men säkert på att förvandlas till ett kvinnodominerat yrke.

I dag är sex av tio nyutexaminerade läkare kvinnor. Ändå är det inte jämställt. För på chefsposterna är det fortfarande männen som dominerar.

Det säger Lotta Larsdotter är distriktsläkare på vårdcentralen i Mullsjö.

Hur ska vården bli tillgänglig när det råder läkarbrist?

I dag presenterade den nya landstingsledningen sin programförklaring inför den kommande mandatperioden. Och den handlar mycket om närhet och tillgänglighet. Men som det är i dag fattas det minst tio distrikstläkare på länets vårdcentraler. Och på sjukhusen är väntetiderna långa till vissa behandlingar, som höftoperationer till exempel.

Hur ska då vården kunna vara nära och lätt att få del av? Lasso bjöd hit landstingsstyrelsens nye ordförande, moderaten Per-Anders Johansson, för att ställa de frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".