1 av 3
Rumänska gruppen Brigada Retro Mishto Foto: P.R. Music Management Ltd
2 av 3
3 av 3

Skivskörd från världsmusikmässan WOMEX i Köpenhamn

Världens största världsmusikmässa fyllde 15 år och kom i år till Köpenhamn där man håller till tre år i följd. Nu var det nytt rekord igen med 2700 delegater och 650 bolag från 92 länder. Efter fyra dagar med konserter och minglande vacklade jag därifrån lyckligt sprängfylld med ny musik, nya kontakter och kära återseenden. I dagens Klingan berättar jag också om mässans * Bästa skivbolag * Bästa livespelning * Vem som fick eldsjälpriset (Award for Professional Excellence) * Snyggaste montern * Stora artistpriset * Roskildefestivalens specialpris.
Största och roligaste överraskningen var gruppen Brigada Retro Mishto som är ett gäng rumänska farbröder i 75-årsåldern och som har massor av krut kvar i sin musik!

Här i Klingan får vi också helt kort träffa engelska journalisten Rose Skelton som berättar om sin passion särskilt för afrikansk musik som är hennes specialitet. På bilden ser vi Rose i staden Abeokuta i Nigeria. Därifrån kommer många politiker och musiker, som Fela Kuti. Rose var där med några från artistkollektivet Africa Express för att titta på Felas hus. Rose berättar: "Polisen var den trevligaste i den säkerhetspatrull som reste med oss. Liksom alla andra poliser hade han en Kalashnikov AK47, men han var den enda som inte var full eller tjatade om mutor. Jag var så lättad att det var slutet på vår resa och att vi faktiskt hade lite kul så jag passade på att be denna allvarliga man om jag fick prova hans hjälm. Det blev som en efterlängtad avkoppling från allvaret!" 
 
VECKANS CD I KLINGAN
 
"Miniatures One + Two"
Diverse artister
(Cherry Red CDBRED 361 / Border Music)
 
Vilken härlig idé! Här har man samlat fler än 100 korta stycken från olika delar av världen. Spännande är också att det mesta inte går att kategorisera. Är det tal? Musik? Eller båda dera? Här finns artister som Terry Riley, Sainkho Namchylak, Robert Fripp, Meredith Monk, Hector Zazou, Moondog och Penguin Cafe Orchestra. Alla får plats på denna dubbel-CD-samling med korta hörspel som ständigt överraskar!
 
1
ATTAINABLE BORDER: EAST
ZAZOU, HECTOR & SWARA
IN THE HOUSE OF MIRRORS
CRAMMED DISCS CRAW 47

2
JÄTTEN
BAZAR BLÅ
LOST
BAZAARPOOL CD 013

3
PARVAZ
KALHOR, KAYHAN & BROOKLYN RIDER
SILENT CITY
WORLD VILLAGE 468078

4
STICK
U-CEF & ALBARN, DAMON
HALALWOOD
CRAMMED DISCS CRAW 50

5
KENTAWIYATE
MALOUMA
NOUR
MARABI PRODUCTION 46819 2

6
A DOG BARKS AT MIDNIGHT
RILEY, TERRY
MINIATURES ONE + TWO
CHERRY RED CDBRED 361

7
FEIRA DE ASAKUSA
PASCOAL, HERMETO & NETO, JOVINO SANTOS
MINIATURES ONE + TWO
CHERRY RED CDBRED 361

8
SNYGG OLLES POLSKA
KNUTSSON, JONAS
HORN PLEASE
COUNTRY & EASTERN CE 08

9
LULLABY / BORULAI
HANGGAI
INTRODUCING
WORLD MUSIC NETWORK INTRO 111 CD

10
JE T'AIME
STAFF BENDA BILILI
TRES TRES FORT
CRAMMED DISCS CRAW 51

11
HORA
BRIGADA RETRO MISHTO
LIVE PÅ WOMEX I KÖPENHAMN (EJ PÅ SKIVA)

12
MAR DOMNESC
BRIGADA RETRO MISHTO
LIVE PÅ WOMEX I KÖPENHAMN (EJ PÅ SKIVA)

13
KORONOKO
TRAORÉ, ROKIA
TCHAMANTCHE
EM-ARCY 530 785 6

14
RAIKOUM
KHALED
LIBERTÉ
AZ 0600753179871

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".