1 av 3
Placido Domingo Foto: Sheila Rock
2 av 3
James Levine
3 av 3
Mozart. Silverstiftteckning av Dora Stock

Januari 2007

Inför-programmen börjar oftast 19.15,
föreställningarna börjar oftast 19.30

v 1 lördag 6/1-07 kl 19.25/19.30 
”Puritanerna” av Vincenzo Bellini.
Direkt från Metropolitanoperan i New York sänder P2 Live operan ”Puritanerna” av Vincenzo Bellini med libretto av Carlo Pepoli.
I huvudrollerna hör vi Anna Netrebko som Elvira, Eric Cutler som Arturo, Dwayne Croft som Riccardo och John Relyea som Giorgio. Patrick Summers leder Metropolitanoperans kör och orkester i kvällens förställning.
Den ryska opera- och konsertsångerskan Anna Netrebko har hela operavälden som arbetsfält. Till hennes mest omtalade roller hör Violetta i Verdis ”La Traviata”, Donna Anna i Mozarts ”Don Giovanni”, Natasha i Prokofjevs ”Krig och fred”.

v 2 lördag 13/1-07 kl 19.20/19.30 
”Den förste kejsaren” av Tan Dun.
I en direktsändning från Metropolitanoperan i New York sänder P2 Live operan ”Den förste kejsaren” av Tan Dun. Librettot är skrivet av Ha Jin och tonsättaren Tan Dun.
I några av rollerna hör vi Plácido Domingo som Kejsaren Chin, Elizabeth Futral som Prinsessan Yue-yang, Michelle De Young som Shaman och  Paul Groves som Gao Jian-li.
Medverkar gör även Metropolitanoperans kör och orkester under ledning av Tan Dun.
Musikradions Niklas Lindblad presenterar kvällens direktsända föreställning.
Tan Dun fick en Oscar för musiken till Ang Lees ”Crouching tiger hidden dragon”. ”Flyging Daggers” regissören Zhang Yimou har arbetat med den nyskrivna operan ”Den förste kejsaren”.

v 3 lördag 20/1-07 kl 19.15/19.30 
”Don Carlos” av Giuseppe Verdi.
P2 Sänder ”Don Carlos” av Giuseppe Verdi en opera i fem akter från en föreställning 23/12 2006 på Metropolitanoperan i New York. Librettot är skrivet av Joseph Méry och Camille du Locle.
I några av huvudrollerna hör vi Johan Botha som Don Carlos, Patricia Racette som Elisabeth, Olga Borodina som
Eboli och Dmitrij Chvorostovskij som Rodrigo tillsammans med Metropolitanoperans kör och orkester under ledning av James Levine.
Musikradions Niklas Lindblad och Tom Sandberg inleder programmet med en presentation av kvällens föreställning.
Giuseppe Verdi avled 27 januari 1901. Ett sekel efter hans död har den italienske tonsättarens betydelse snarare ökat än minskat. I hemlandet anses Giuseppe Verdi som kulturens landsfader. Det stora intresset för Verdi anses bero på att hans operor oftast har en folklig förankring.

v 4 lördag 27/1-07 kl 19.15/19.30 
Mozarts operor -  ”Lucio Silla”.
Kvällen inleds med en introduktion till Mozart opera ”Lucio Silla” där Musikradions Tom Sandberg presenterar kvällens föreställning. Operans libretto är skrivet av Giovanni de Gamerra och vi får här höra La Fenice-teaterns kör och orkester från Venedig under ledning av Tomáš Netopil.
I några av huvudrollerna hör vi Roberto Saccà som Lucio Silla, Annick Massis som Giunia, Monica Bacelli som Cecilio och Veronica Cangemi som Lucio Cinna.

När Mozart fick beställningen att skriva en opera seria reste han till Italien för att fullborda verket ”Lucio Silla” 1772. Han hade recitativen med sig men ariorna skrev han på platsen. Mottagandet var blandat, och ledde inte till den fasta anställning utanför Salzburg som han hade hoppats på.

Föreställningen är inspelad den 27/7 2006 i Felsenreitschule, Salzburg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".