Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...

Stjärnspäckad "Orphée" av Christoph Willibald Gluck, lördag 8 december 2007

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 10.00
1 av 5
Anne Sofie von Otter Foto: Mats Bäcker Kungliga Operan
2 av 5
Marie Arnet Foto: Mats Bäcker Kungliga Operan
3 av 5
Kungliga Operans Kör. Foto: Mats Bäcker Kungliga Operan
4 av 5
Kungliga Operans Kör. Foto: Mats Bäcker Kungliga Operan
5 av 5
Anne Sofie von Otter & Marie Arnet i Orphée. Foto: Mats Bäcker Kungliga Operan

P2 lördag 8 december kl 19.15 (inför) och 19:30 (föreställningen). Denna sändning kommer inte att finnas för efterlyssning på sr.se.

P2 Live direktsänder premiären av ”Orphée” från Kungliga Operan i Stockholm. Mats Ek, som varit verksam som koreograf i över 30 år, gör en efterlängtad debut som operaregissör i Berlioz bearbetning av Glucks Orfeus och Eurydike. Han har tidigare gjort succé på Operan med sin koreografi ”Lägenhet”. Scenografi och kostym är gjorda av Marie-Louise Ekman. I huvudrollen som Orfeus hör vi en av Sveriges allra största internationella operastjärnor, Ann-Sofie von Otter. En annan internationellt uppmärksammad artist, svenska Marie Arnet, gör som Eurydice här sin Sverigedebut.

Vad kan du om grekisk mytologi?
Vad eller vem är Hades? Hur dog Orfeus? Testa dina kunskaper i P2s mytologiquiz!

Om operan
Christoph Willibald Gluck reformerade operagenren med sin ”Orfeus och Eurydice” från 1762. Den nådde Stockholm* tack vare Kungliga Operans grundare Gustav III och bearbetades 1859 av Héctor Berlioz till versionen ”Orphée” som gjorde den till ett glansnummer för en virtuos altsångerska. ”Orphée” har på senare tid fått uppmärksamhet tack vare en skivinspelning med Anne Sofie von Otter.

Uruppförd 1762 (Wien).  Svensk premiär 1773 (Bollhuset, Stockholm), ny version 1774 (Paris). Musik: Christoph Willibald Gluck - här i Héctor Berlioz version från 1859. Text: Pierre Louis Moline efter Calzabigi.

Scenografi och kostym: Marie-Louise Ekman
Ljus: Erik Berglund
Koreografiassistent: Ana Laguna
Regi och koreografi: Mats Ek

Framförs på franska.

I rollerna:
Orphée Anne Sofie von Otter (premiär 8/12) / Anna Larsson (premiär 12/12)
Eurydice Marie Arnet / Lisa Larsson
Amor Marianne Hellgren Staykov / Jeanette Bjurling
Dansare Jonna Aaltonen, Alexandra Campbell, Kate Lind af Hageby, Jonna Savioja, Giovanni Bucchieri, Brendan Collins, George Elkin, David Hedrick, Jesper Hylin, Aleksandar Maksic, Göran Svalberg
Kungliga Operans Kör
Kungliga Hovkapellet
Dirigent: Richard Armstrong

Om handlingen och Orfeusmyten
Den skönsjungande Orfeus mister sin älskade hustru Eurydice. Orfeus lyckas tränga fram dödsriket med sin sång men finner det desto svårare att på väg upp till de levandes värld lyda budet om att inte vända sig om och se på sin älskade. Det är en välkänd och gripande myt, och Orfeus sjunger i sin sorg en av operalitteraturens mest kända arior - men kan han få självaste kärleksguden Amor att vekna?

P2s Eva Kaijser berättar i programmet ”Orfeus, myten om att betvinga döden” mer om historien:

Missa inte: Kjell Alinge möter Mats Ek
Mats Ek är den kosmopolitiske konstnären med hela jorden, historien och dom flesta konstarterna inom räckhåll. Hör Mats tala om vägen in i musiken, litteraturen, bilderna och alla krockarna längs resans gång. Kjell Alinge har träffat Mats med anledning av Stockholmsoperans uppsättning av Orphée.

söndag 9 december 14:00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".