1 av 4
Mats Persson (Macbeth). Foto: Mats Bäcker
2 av 4
GöteborgsOperans kör. Foto: Mats Bäcker
3 av 4
Francesca Patanè (Lady Macbeth). Foto: Mats Bäcker
4 av 4
GöteborgsOperans Kör. Foto: Mats Bäcker

Verdis Macbeth P2 lördag 2 februari kl 17:45

Direktsändning från premiären på Göteborgsoperan. Denna sändning kommer inte att finnas för efterlyssning i 30-dagarsarkivet.

Giuseppe Verdis svartaste opera Macbeth är årets första premiär på GöteborgsOperan. Försteregissör David Radok och nyligen prisade scenografen Lars-Åke Thessman gör ännu en Verdiopera tillsammans.  Italienska sopranen Francesca Patané sjunger lady Macbeth och GöteborgsOperans Mats Persson debuterar i titelrollen.

Radok gör Macbeth igen
Den första av två operapremiärer innan sommaruppehållet är Verdis Macbeth, byggd på Shakespeares klassiska drama. En mordisk föreställning om vad maktbegär kan göra med människors moral och empati. Verdis opera Macbeth har bara spelats en gång tidigare i Göteborg nämligen 1990 på Stora Teatern och även då i regi av David Radok. Den här gången får GöteborgsOperan som första operahus i Norden göra den nyligen färdigställda källkritiska versionen.

Prisade scenografen Thessman
GöteborgsOperans försteregissör David Radok och scenografen Lars-Åke Thessman gjorde för ett år sedan Verdioperan La Traviata här på GO. Nyligen utsågs Thessman till 2007 års mottagare av Tidskriften Operas pris för sin scenografi till La Traviata och Wagners Parsifal på GöteborgsOperan. David Radok har genom åren satt upp många succéer i Göteborg, men också i övriga Europa. I sin hemstad Prag regisserar han senare i vår den tjeckiske expresidenten Vaclav Havels återkomst som pjäsförfattare.

Francesca Patané gästar som Lady Macbeth
Som den beräknande lady Macbeth gästar den färgstarka italienska sopranen Francesca Patané för första gången GöteborgsOperan. Hon har jämförts med Maria Callas och har bland annat sjungit Lady Macbeth över 150 föreställningar, senast succéartat på Malta. Patané tillhör en berömd musikersläkt där hennes far och farfar var kända dirigenter. GöteborgsOperans Mats Persson sjunger här sin första Macbeth och sjöng senast Amfortas i Parsifal 2007. Övriga roller sjungs av GöteborgsOperans solister, se bifogad lista. Dirigent är italienaren Giancarlo Andretta som 2003 dirigerade Rossinis opera Askungen på GöteborgsOperan.

MACBETH
Opera i fyra akter av Giuseppe Verdi
Libretto av Francesco Maria Piave efter Shakespeares drama

Dirigent Giancarlo Andretta / Finn Rosengren
Regi David Radok
Scenografi Lars-Åke Thessman
Kostym Katarina Hollá
Ljus Torkel Blomkvist
Koreografi Håkan Mayer

I rollerna
Macbeth Mats Persson

Banco Anders Lorentzson

Lady Macbeth Francesca Patanè

Lady Macbeths kammarjungfru Pia Svorono

Macduff Tomas Lind

Malcolm, Duncans son Mattias Ermedahl

En läkare Markus Schwartz

En tjänare Björn Thudén

En mördare Sven Törnell

En härold Thomas Jönsson

Andeväsen 1 Ulf Glemme

Andeväsen 2 och 3 Fabian Andersson Svorono /Christoffer Gustafsson / Daniel Gyllenhammar

GöteborgsOperans Orkester och GöteborgsOperans Kör

Dansare och statister

Framförs på italienska med svensk text på textmaskin

Premiären direktsänds i Sveriges Radio P2

Uruppförande 1847 på Teatro della Pergola i Florens. Reviderad 1865 för operan i Paris
Svensk premiär 1852 på Gustavianska Operahuset i Stockholm
Första uppsättningen i Göteborg 1990 på Stora Teatern (även den i regi av David Radok)

Macbeths handling i korthet:
Macbeth blir spådd att han en dag skall ta över makten som kung av Skottland.
Under stark påverkan av sin maktgalna hustru låter han undanröja det ena hindret efter det andra. Så Macbeth mördar kung Duncan. Skulden läggs på tjänarna och Macbeth blir själv kung. Macbeth och Lady Macbeth sugs in i en våldsspiral. Blodet på händerna vill inte gå bort. Samvetet plågar men det finns ingen väg tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".