Erik Saedén

P2 minns Erik Saedén

ons 4/11 kl 18.14: Lex spelar musik med Erik Saedén i
ons 4/11 kl 21.45: Minnesprogram om Erik Saedén. Maria Eby von Zweigbergk med gäster

tor 5/11 kl 10.03: Lars-Erik Larssons Förklädd gud i Klassisk förmiddag
Fred 6/11 kl 12.30  minns Erik Saedén
lör 7/11 kl 18.03: Curt Carlsson spelar musik med Erik Saedén i
lör 7/11 kl 19.15: Erik Saedén sjunger Mimaroben i Aniara av Karl-Birger Blomdahl från uruppförandet på Kungl. Operan i Stockholm 1959.

Läs  här


Hör också:
Läs


"Erik Saedén
var verksam vid Kungliga Operan 1952-81 där han gjorde ett stort antal ledande och mycket uppmärksammade rollporträtt. Särskilt kan nämnas Mimaroben i Blomdahls Aniara, titelrollen i Bergs Wozzeck och Beckmesser i Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Han gjorde dessutom en stor sångpedagogisk gärning och var själv även flitigt verksam som konsert- och romanssångare. Så sent som i helgen medverkade han vid ett framförandet av Lars-Erik Larssons Förklädd gud."

Så långt ett pressmeddelande från Kungliga Operan i Stockholm.

Saedéns baryton var mild, trygg och mycket välbalanserad. Också när han skulle sjunga roller med tung dramatik och instabil personlighet kunde han använda sig det kontrollerade i sin gestaltning och gav därmed det neurotiska en tunn, knappt genomtränglig fasad.

Vid sidan av scenen utstrålade han ett lugn och en intelligens och kunde därmed, med stor pedagogisk skärpa, lära ut de kunskaper han själv hade förvärvat.  

Erik Saedén var född 1924.

Per Feltzin, SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista