lör 20/2 2010 kl 18.45/19.00 Ariadne på Kreta av Georg Friedrich Händel och Ariadne på Naxos av Richard Strauss

Denna vecka kan man höra inte mindre en två hela operor i P2. Båda har de klassiska myten om den grekiska gudinnan Ariadne som utgångspunkt.

Ariadne på Kreta handlar om mytens första del, där Ariadne hjälper hjälten Theseus att besegra monstret Minotaurus - en best som till hälften är människa, till hälften är tjur. Minotauros är instängd i en labyrint av Kretas kung Minos. För att Theseus ska hitta ut igen efter utfört uppdrag, ger Ariadne Theseus en garntråd att fästa vid ingången. De båda flyr sedan som ett par till Naxos, där Theseus överger Ariadne.

Ariadne på Naxos  berättar om hur Ariadne är orörlig av sorg över att ha förlorat Theseus. Den enda utväg hon ser är döden. Komediennen Zerbinetta försöker på alla sätt att muntra upp henne, men misslyckas. Till slut dyker Bacchus upp, Ariadne tror att det är dödsguden och slänger sig i hans armar. Men i stället för den slutliga vilan får hon ett nytt liv i glädje tillsammans med Bacchus.

I Strauss version föregås själva operan av en prolog. I ett välbärgat hus i Wien övertalas kompositören av den seriösa operan Ariadne på Naxos att sätta in muntra intermezzon för att liva upp lite i den tragiska stämningen. Därför finns också komediennen Zerbinetta med i berättelsen.

Ariadne - Nina Stemme
Zerbinetta - Kathleen Kim
Kompositören - Sarah Connolly
Bacchus - Lance Ryan
Metropolitanoperans kör och orkester.
Dirigent: Kirill Petrenko
Regi: Elijah Moshinsky

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista