Foto: Metropolitanoperan

Lördag 26 februari kl 18.45/19.00 "Ifigenia på Tauris" av Christoph Willibald Gluck

Operan bygger på ett av Euripides skådespel. Uruppförd 1779 blev den Glucks näst sista opera. Den blev en stor framgång, och kom att utgöra syntesen och höjdpunkten i hans kompositörsgärning.

Ifigenia lever på Taurus som översteprästinna i Dianas (Artemis) tempel. I en syn ser hon sin far Agamemnon som har mördats av sin hustru Klytaimnestra. På Tauris härskar Thoas som för att blidka gudarna fordrar att Ifigenia skall offra två greker, som just har strandat på kusten, till Diana. De skeppsbrutna har förts till ett tempel där de inväntar sitt öde. Den ene är Ifigenias bror Orestes, som plågas av furierna därför att han har mördat sin mor Klytaimnestra, den andre hans vän Pylades. Då Ifigenia kommer till templet förhör hon dem utan att känna igen sin bror, och Orestes berättar om Agamemnon och Klytaimnestras hemska öde. Även sonen Orestes är död, säger han, endast hans syster Elektra lever.

Ifigenia beslutar rädda främlingen, men han vill inte skiljas från Pylades. Till slut enas de om att Pylades skall fly och överbringa Ifigenias budskap till Elektra, samla ihop sitt folk och befria Orestes. Just då Ifigenia skall offra Orestes känner hon igen sin bror: Pylades flykt har uppdagats och Thoas kommer rusande med sina män in i templet där han vill döda både Orestes och Ifigenia, men i det ögonblicket kommer Pylades med sina män och slår ihjäl Thoas. Diana uppenbarar sig och löser Orestes från furiernasförbannelse och Ifigenia från hennes prästinnekall. De båda syskonen kan återvända hem till Mykene.

I rollerna:

Ifigenia - Susan Graham

Orestes - Plácido Domingo

Pylades - Paul Groves

Thoas - Gordon Hawkins

Diana - Julie Boulianne

Metropolitanoperans kör och orkester. Dirigent: Patrick Summers.Direktsändning från Metropolitanoperan, New York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".