Fedora av Umberto Giordano på Kungliga Operan.
Fedora av Umberto Giordano på Kungliga Operan. Foto: Matthias Horn

Handlingen i ”Fedora”

Ett psykologiskt kriminaldrama där varje handling får katastrofala konsekvenser.

Akt 1 – St. Petersburg.
Furstinnan Fedora Romazov är förlovad med polischefens son Vladimir. Kvällen före deras bröllop blir Vladimir, under mystiska omständigheter, dödligt sårad i en skottlossning och eftersom han är son till polischefen, misstänker man att gärningsmannen hör till nihilisterna som med våld vill störta tsardömet. En polisutredning dras genast igång och där framkommer att Vladimirs granne greven Loris Ipanov kan vara den skyldige. Fedora som tycker polisutredningen går alltför långsamt svär att själv se till att gärningsmannen hittas och straffas.

Akt 2 – Paris.
Under täckmanteln som levnadsglad rysk aristokrat har Fedora spårat upp den misstänkte Loris Ipanov i Paris. I det franska salongslivet har hon stiftat bekantskap med honom, utan att berätta att hon var den mördade Vladimirs fästmö. Med list får hon Loris att bli förälskad i henne (Amor ti Vieta) och hon får honom också att erkänna att det var han som mördade Vladimir. Fedora skriver i ett brev till den ryska polisen att Loris erkänt och att hans bror Valerian möjligen är medbrottsling. Poliserna står redo att gripa Loris, men under tiden berättar han för Fedora om sina verkliga skäl till mordet: Med flera brev bevisar Loris att Vladimir hade en affär med hans hustru Wanda och han dödade Vladimir i affekt efter att tagit honom på bar gärning under ett kärleksmöte. Fedora inser nu att hon själv var bedragen av sin fästman och bestämmer sig att rädda Loris som hon fått allt starkare känslor för. Men hon avslöjar fortfarande inte att hon var Vladimirs fästmö.

Akt 3 – Schweiz.
Fedora och Loris har tagit sin tillflykt till en liten by i Schweiz där de får några lyckliga veckor tillsammans innan Fedora nås av nyheten att ryska polisen, efter att ha fått Fedoras brev, kastat Loris bror i fängelse, där han dött. Dessutom dog deras mor av ett slaganfall vid dödsbudet. I ett brev från en rysk vän får snart även Loris veta att hans bror och mor är döda och att skulden lär ligga hos en kvinnlig spion som anklagat honom och brodern för att vara mördare och anarkister. Loris vill hämnas och när Fedora förtvivlat ber honom förlåta denna kvinna som orsakat hans brors och mors död, går det upp för honom att den konspirerande kvinnan är hon, hans älskade Fedora. Hon inser nu de katastrofala följderna av sina handlingar och ser ingen annan utväg än att ta sitt liv. Fedora tar gift inför ögonen på sin älskade Loris, vars liv hon slagit i spillror. Han förlåter henne, men för sent...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".