1 av 4
Foto: SVT bild.
2 av 4
Edita Gruberova
3 av 4
Seiji Ozawa
4 av 4
James Levine

OPERAKVÄLLAR i JANUARI 2006

v 1 lördag 7/1-06 kl 19.30 
”Kärleksdrycken” av Gaetano Donzetti.
Ruth Ann Swenson, Ramón Vargas, Peter Coleman-Wright, Andrew Shore och Alyson Cambridge. Metropolitanoperans kör och orkester, New York. Dirigent: Maurizio Barbacini.
Direkt från Metropolitanoperan, New York.

v 2 lördag 14/1-06 kl 19.30 
”Tristan och Isolde” av Richard Wagner
Opera i tre akter. Libretto: tonsättaren.

P2 sänder hela ”Tristan och Isolde” av Richard Wagner i en klassisk inspelning med Birgit Nilsson, live i Bayreuth 1966. Hela gräddan av världens Wagner-elit vid denna tid är med i föreställningen, som dirigeras av Birgit Nilssons favoritdirigent Karl Böhm. Inspelningen är ett av de finaste dokumenten från hovsångerskans många somrar på Wagnerfestspelen i Bayreuth. (Den utannonserade sändningen av Alban Bergs opera ”Wozzeck” utgår och återkommer vid ett senare tillfälle.)
I huvudrollerna:
Isolde  - Birgit Nilsson
Tristan  - Wolfgang Windgassen
Brangäne  - Christa Ludwig
Kurwenal  - Eberhard Wächter
Kung Marke  - Martti Talvela
Melot  - Claude Heater
Bayreuthfestspelens kör och orkester. Dirigent: Karl Böhm. Skivinspelning från föreställning 1966, Festspelshuset, Bayreuth. DGG 419 889-2.

v 3 lördag 21/1-06 kl 19.00 
”Norma” av Vincenzo Bellini.

Direkt från Bayerska statsoperan, München sänder P2 ”Norma” av Vincenzo Bellini med Bayerska statsoperans kör och orkester. Dirigent: Friedrich Haider. I huvudrollen som Norma hörs Edita Gruberova. I övriga roller bland andra Sonia Ganassi, Zoran Todorovich, Roberto Scandiuzzi, Cynthia Jansen och Markus Herzog.

v 4 fre 27/1-06 kl 19.00 (OBS! dagen!) 
”Idomeneo” av Wolfgang Amadeus Mozart.
Direkt från Theater an der Wien sänder P2 operan ”Idomeneo” av Wolfgang Amadeus Mozart.
I huvudrollerna hörs bland andra Niel Shicoff, Agelika Kirchschlager ,Geni Kühmeier och Barbara Frittoli. Sieji Ozawa leder Wiens statsoperas orkester. Ämnet för operan är hämtat från legenden om Troja. På hemväg från kriget förliser kung Idomeneo och avlägger löftet att offra den första han möter efter landstigningen på Kreta - om Neptunus räddar honom. Ödet vill att denne person är hans son Idamante ...

v 4 lördag 28/1-06 kl 19.30 
”Così fan tutte” av Wolfgang Amadeus Mozart.
Direkt från Metropolitanoperan i New York sänder P2 Wolfgang Amadeus Mozarts opera ”Così fan tutte”. James Levine dirigerar Metropolitanoperans kör och orkester. I några av huvudrollerna hörs Alexandra Deshorties, Magdalena Kozená och Matthew Polenzani.
Wolfgang Amadeus Mozarts komiska opera ”Così fan Tutte” är musikaliskt perfekt balanserad med duetter och ensembler för alla sångarna. Mozarts musik reflekterar stämningar och karaktärer med stor skönhet, ömhet, humor och en liten aning skärpa; ett mästerstycke i psykologisk tolkning i musiken. Intrigen må verka dum på ytan. Men ser man den som en historia om hur vi människor (både män och kvinnor, trots att titeln syftar på bara kvinnor) kan frestas att kompromissa i relationer och genom det konfronteras med obehagliga sanningar så är det en komedi med en allvarlig eftersmak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".