Trubaduren (Il Trovatore)

Opera i fyra akter. Musik: Giuseppe Verdi. Libretto: Salvatore Cammarano efter Antonio Garcia Gutiérrez pjäs El trovador.
Premiär den 13/5 kl 19.30 på Kungliga Operans stora scen. Spelas även 17, 20, 22, 24, 27, 29/5, 5, 7, 15, 17/6. Urpremiär i Rom den 19/1 1853. Stockolmsoperan satte för första gången upp Trubaduren den 31/5 1860.
Längd ca 3 tim.
Kärlek, krig och blodshämnd är stoffet för den mest våldsamt passionerade bland melodirika operor från Verdis medelålder. Fem dramatiska roller för fem storsångare mot en fond av magnifika körer. Ett folkligt medryckande tonspråk möter grymhetens teater i ett av operalitteraturens populäraste verk, inte spelat på Operan sedan 1970-talet.
”Trubaduren” är Verdis artonde opera. Han skrev den när han var 39 år under en tid som var fylld av personliga problem. Operan tillhör hans mellanperiod där några av de allra bästa verken finns – ”Trubaduren” föregås av ”Rigoletto” och följs av ”La Traviata”.
”Trubaduren” har råkat i vanrykte p g a en intrig som beskrivits som alltför krånglig. Detta tillbakavisar regissören Wilhelm Carlsson: ”Här finns en stark dramatik, något som blir särskilt tydligt när man arbetar intensivt med verket. Det är en grym opera, en svart opera i en romantisk värld fylld av smärtsam ljuvlighet – Trubaduren tycks utspela sig i en passage mellan liv och död.”
”Trubaduren” bygger på en spansk pjäs av Antonio Garcia Gutiérrez ”El trovador”, som hade premiär i Madrid den 1 mars 1836 och blev en stor framgång.

(text: Kungliga Operan inför uppsättningen av Trubaduren med premiär lördag 13 maj 2006, sänds direkt i P2 Live: Operakvällar)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista