Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...

Juni 2006

1 av 3
Henry Purcell
2 av 3
Joseph Martin Kraus
3 av 3
Renée Fleming. Foto: Decca/Andrew Eccles.

v 22 lördag 3/6-06 kl 19.00/19.30
”Rodelinda” av Georg Friedrich Händel.
Renée Fleming, Stephanie Blythe, Andreas Scholl, Christophe Dumaux, Kobie van Rensburg, John Relyea m. fl. Metropolitanoperans kör och orkester, New York. Dirigent: Patrick Summers.
 Föreställning 6/5, Metropolitanoperan, New York.
”Rodelinda” hade urpremiär 1725 i London, där Händel verkade vid den tiden. Historien är förlagd till 600-talets Milano och handlar om maktkamp och kärlek. Librettot bygger på Coneilles pjäs Pertharite, kung av Lombardiet och har karaktärer med hög trovärdighet. Detta och den varierade och kraftfulla musiken gör ”Rodelinda” till en av Händels bästa operor.

v 23 lördag 10/6-06 kl 19.00/19.15
”Rosens blod” av Tomás de Torrejón y Velasco
P2 sänder operan ”Rosens blod” av Tomás de Torrejón y Velasco med barockensemblen Tre Kronor under ledning av Andrew Lawrence-King.
”Rosens blod” komponerades av den peruanske tonsättaren Tomás de Torrejón y Velasco till kung Filip av Spaniens 18-årsdag 1701. Det är den hittills enda barockopera från latinamerika som har återfunnits. Det allegoriska temat är kärleken mellan Adonis och Venus, som väcker Mars svarsjuka. Kärleken segrar i slutet och förvandlar Venus till aftonstjärnan och Adonis till en blomma. När Adonis dör blir blomman purpurröd.

v 24 lördag 17/6-06 kl 19.25/19.30
”The fairy queen” av Henry Purcell.
Rebecca Outram, Mhairi Lawson, Julia Gooding, Susan Hemington-Jones, Daniel Auchincloss, Charles Daniels, Mark Le Brocq, Peter Harvey och Jonathan Best. Gabrieli Consort och Gabrieli Players. Dirigent: Paul McCreesh.
 Konsert 17/7 2005, Royal Albert Hall, London.
P2 sänder operan ”The fairy queen” av Henry Purcell i en inspelning från Royal Albert Hall, London 17 juli 2005 med Gabrieli Consort och Gabrieli Players unde ledning av Paul McCreesh. 
”The fairy queen” utgår från Shakespeares ”En midsommarnattsdröm”, men i sin entusiasm för sceniska spektakel kunde de som bearbetade texten inte låta bli att lägga in en mängd rollfigurer som inte hade något som helst med skådespelet att göra: gudar och gudinnor, andar, nymfer, herdar, apor, kinesiska dansare, de fyra årstiderna osv. Det sparades inte p åkostnader för kostymer och scenerier vid uruppförandet 1692 och operan blev en stor succé.

v 25 lördag 24/6-06 kl 19.00/19.30
”Proserpin” av Joseph Martin Kraus.
 Alexandra Coku, Johanna Stojkovic, Silvia Weiss, Johannes Chum, Nikolaj Bortjev och Thomas Laske. Chorus Musicus och Das Neue Orchester, Köln. Dirigent: Christoph Spering.
 Föreställning 10/5, Rokokoteatern, Schwetzingen.
P2 sänder operan ”Prosperin” av Joseph Martin Kraus med text av Johan Henrik Kellgren i en inspelning från Rokokoteatern, Schwetzingen 10/5. Christoph Spering leder Chorus Musicus och Das Neue Orchester, Köln.
Handlingen i ”Prosperin” är en variant på historien om kvinnan som tvingas tillbringa en del av året i underjorden. Prosperina är den latinska namnformen för Persefone. Kraus hade genom Gustaf III:s sekreterare fått uppdraget att skriva en opera till Kellgrens text, ett första konkret bevis på att han accepterats av hovet. Operan skulle ha tagits upp på Gustaf III:s operascen, men detta kom aldrig till stånd. Först 1980 inträffade den sceniska urpremiären.
Joseph Martin Kraus föddes för 250 år sedan och hyllas i P2 bland annat med kvällens föreställning av operan ”Prosperin”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".