1 av 2
Trotsåldern. En påfrestande period kanske, men ett steg i barnets utveckling. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Anna Kristiansson. Foto: Ola Inser

Vikten av trygghet i föräldrarollen

Det är viktigt att hitta tryggheten i sin föräldraroll. Det menar Anna Kristiansson som är föräldracoach och svarar på lyssnarnas frågor om barn och föräldraskap.

”HITTA TRYGGHET I DIN ROLL som förälder, och hitta framförallt vad du tycker är viktigt, alla är olika, både föräldrar och barn.

I mitt arbete på Föräldrafokus är det just föräldrarna som står i fokus.

Det är så sällan barnen som är problemet, ofta är det vi vuxna som överför våra rädslor och vår osäkerhet på barnen. Många gånger får våra handlingar, som sker i all välmening och kärlek, tyvärr motsatt effekt då vi glömmer det enkla i att lyssna på barnen, vara ärliga och komma ihåg att det är vi vuxna sätter ramar och regler så barnen själva slipper ta de beslut som de ej är mogna för.

Det går att vara en glad, trygg och snäll förälder, men glöm inte att trotsåldrar, syskonbråk och testande av gränser ingår i ett barns utveckling. Det är hur vi vuxna bemöter barnen som ligger till grund för hur samspelet mellan våra underbara barn och oss föräldrar fungerar.” //Anna Kristiansson

Blir det aldrig lugn och ro vid matbordet? Är varje morgon en strid utan dess like? Radiohusets föräldraoach finns till för dig.

Ställ din fråga till Anna: radiohuset.gbg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista