1 av 4
Vattenfallet i Jajce är 21 meter hög och det är floden Pliva som rinner ner i floden Vrbas. Foto: Josipa Kesic /SR Göteborg
2 av 4
Jajce centrum omringas av den gamla ringmuren. Här syns de typiska fyrkantiga husen med svarta tak. Foto: Josipa Kesic /SR Göteborg
3 av 4
Gamla staden i Jajce med fästningen högst upp. Foto: Josipa Kesic /SR Göteborg
4 av 4
St Lukas klocktorn är den enda bevarade klocktornet från medeltiden på Balkan. Foto: Josipa Kesic /SR Göteborg

Den kungliga staden Jajce

Jajce var Bosniens huvudstad förr och de bosniska kungarna levde där. I Jajce finns en vattenfall, katakomber och balkans enda bevarade medeltida klocktorn. Nu har staden ansökt om att listas på  Unescos världsarvslista.

På Världskulturmuseet i Göteborg pågår just nu en utställning om den bosniska staden Jajce. På så sätt vill man stödja staden i Jajces ansökan om att upptas till Unescos världsarvslista. Det är bland andra organisationen Kulturarv utan gränser och Göteborg Universitet som står bakom utställningen.

Jajces främsta kännetecken är vattenfallet och när man går på Jajces gator hör man ljudet från vattenfallet. Om vattenfallet säger man att det är floden Vrbas som tar floden Pliva i sina armar. Vatten är ett kännetecken för staden Jajce med vattenfallet, floderna och med sjöarna Stora och Lilla Plivasjön.

Förutom vattnet är också sten ett annat kännetecken för Jajce, med bland annat stenmuren som omger Jajces stadskärna och katakomber, kyrkor och moskéer som är byggda i sten.

Jajce ligger i centrala Bosnien och Hercegovina och var landets huvudstad förr. Flera viktiga historiska händelser utspelade sig i Jajce. Bland annat så lades grunden för Jugoslavien under en konferans i Jajce och den sista bosniska kungen begravdes där. 


Arkitekturen i Jajce är präglad av fyra stormaktsvälden: den romerska, den bysantiska, den ottomanska och den österrike-ungerska. Och allt som byggs inom de centrala delar av staden måste stämma överrens med resten av stadsbilden. De flesta husen i centrum är fyrkantiga och har svart tak.

Nu har man alltså ansökt om att Jajce ska listas på Unescos världsarvslista. Den svenska organisatinen ”Kulturarv utan gränser” har sedan flera år tillbaka deltagit i restaureringen av byggnader i Jajce med medel från svenska Sida.

Josipa Kesic
josipa.kesic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".