Jesper Juul om makten i familjen

Den danske familjeterapeuten Jesper Juul fortsätter att dela med sig av sina tips för alla föräldrar. Denna gång handlar det om makten i familjen.

Jesper Juul berättar att en del föräldrar försöker vara någon form av professionella pedagoger, med mindre framgångsrikt resultat.

– Man säger det man tycker en riktigt ordentlig mamma eller pappa ska säga. Det kommer bara från hjärnan, inte från hjärtat, och det gör väldigt lite intryck på barn.

Många föräldrar är frustrerade över just detta. De tycker inte att barnen lyssnar och frågar sig varför de måste säga samma sak gång på gång.

– Det är egentligen väldigt logiskt, säger han. När man har sagt samma sak fem tusen gånger och det fortfarande inte har någon effekt, då handlar det om att man säger det på fel sätt.

Han drar en parallell till ett parförhållanden, där man inte vill ha en partner som spelar en roll som till exempel macho eller familjeförsörjare.

I stället söker man en person som är närvarande, som kan ge av sig själv och vara autentisk.

– Det är precis samma sak som barn behöver från sina föräldrar.

På frågan om vem som har makten i familjen har Jesper Juul ett enkelt svar.

– Det är de vuxna som har makten och om inte de vuxna tar på sig det ansvar som följer med makten, då blir det väldigt destruktivt för barnen. Det är inte bra för barnen att ha makt.

Jesper Juul betonar att det inte är något problem att ge sitt barn någonting, så länge det sker av rätt anledning.

Det är i stället när barnet får sin vilja igenom för att mamma eller pappa inte orkar med en konflikt som det blir fel.

– Om det blir mycket konflikter måste man titta på hur de vuxna beter sig som ledare. Om det inte fungerar blir det kaos. Det handlar om hur chefen beter sig, inte om hur barnet är.