1 av 6
Rakstickade vantar. Foto:Lena Rångeby
2 av 6
Margareta Bengtsson. Foto:Lena Rångeby
3 av 6
Ann-Christins utställningsvante.
4 av 6
Ann-Christin Gustafsson. Foto: Lena Rångeby
5 av 6
Gais-vante. Foto:Lena Rångeby
6 av 6
Snabbstickad vante. Foto:Lena Rångeby

Snabba vantar i Sticksnack

En vante kan vara hur enkel eller hur lyxig man vill. Ann-Christin Gustafsson och Margareta Bengtsson har varit med i Sticknätets utmaning "Min stickade vante" och de besökte studion med massor av vantar.

Onsdag 14/10 kl 10.03!

Jag fick prova Ann-Christins snabbstickade vante i tjockt, tjockt garn. Den är gjord i moss-stickning i ett rakt stycke och tumhålet får man hitta själv mellan de glesa maskorna.

Margareta har stickat vantar i tvåändsstickning till utställningen. Det är en stickteknik som ger täta och varma vantar. Högervanten med instickat mönster är ute på turné, men vänstervanten är kvar hemma och värmer i vinter.

Ann-Christin har famnen full av vantar, men eftersom hennes utställningsvante än så länge bara finns i ett exemplar, så får vi se den på affischen i stället...

Det här är en festvante som finns med på utställningen med vantar från Sticknätets utmaning 2009. Just nu visas vantarna i Skövde, men 2-19 november finns utställningen på Stadsbiblioteket i Göteborg. Till vintern vandrar den vidare till Stenungsund och Mölnlycke.

Att Margareta är Gaisare förstår man när hon visar en snabbstickad favoritvante. Vanten är stickad i ett rakt stycke, som om man skulle göra en  halsduk. Sluta när stickningen når lagom runt handen. Sy ihop, men lämna ett utrymme för tummen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".