Bästa shoppingtipsen för semesterresan

ONSDAG 19 MAJ

Många är vi nog som kommit hem från semesterresan med en mystisk snidad trähäst, ett brokigt tyg eller något annat onödigt som vi aldrig kommer att ha användning för. Nu är det slut med det. Trendexperten Charlotte Frey Svidén ger oss 11 bra tips för lyckad semestershopping, med inriktning på spännande inredning i Europa.

– Det kan ju vara kul att köpa något som är typiskt för landet, säger Charlotte Frey Svidén. Om man gillar det. Annars tycker jag det bästa är att köpa saker som man kan använda sen.

Vilka länder ligger i framkant när det kommer till inredning skulle du säga?

– Det går att hitta väldigt mycket här i Norden, säger hon. Annars är Italien ett favoritland, och Milano har till exempel bra shopping och ofta något utöver det vanliga.


11 tips från Charlotte Frey Svidén när du ska handla inredning i Europa:

1. Shoppingturismen är ett faktum. Läs på innan du åker - sök på nätetefter shoppingguider för just din semesterstad. Det är inte alltid de maffigaste designbutikerna ligger på de stora gågatorna så man kan behöva lite hjälp att hitta dem.

***

2. Milano är en av världens riktiga designhuvudstäder. Här hålls varje våren enormt stor möbelmässa dit folk från hela världen reser.

I staden finns många butiker som är som små museer i sig med sina vackra trädgårdar, kreativa miljöer och gränsöverskridande upplägg. Även Barcelona, London och Paris är kända för sitt stora utbud av design.

***

3. Vi svenskar gillar bruksvaror så att slå till på något du kan använda brukar ofta vara en bra idé. Kanske en skärbräda från Kanada, en duk från Grekland eller kaffekanna från Italien.

I Danmark och Finland hittar du mycket vackert och användbart i glas, porslin och olika metalliska material. Både Helsingfors och Köpenhamn har stort designutbud och allt från stora flaggskeppsbutiker till mindre som säljer ung, samtida design.

***

4. Om du köper elprylar eller lampor - kontrollera att det är samma standard som i Sverige. Handlar du inom EU bör det inte vara några problem men att konvertera exempelvis en lampa från amerikanskt uttag till svenskt kan ibland bli ganska dyrt.

***

5. Hittar du en riktigt stor möbel du gillar utomlands kan du fråga om leverantören kanske har någon återförsäljare i Sverige som kan ta in den åt dig även om de inte säljer just den varianten. Fler internationella märken än man tror finns representerade i Sverige.

***

6. Amsterdam är en up-and-coming-stad beträffande ung design. De har bland annat gjort om sitt gamla Red light-district till ett område där unga formgivare inom mode och inredning fått ta över kontrakten på husen längs kanalen.

***

7. Bara för att det står Outlet så behöver det inte vara billigt. Var vaksam på priserna och låt dig inte luras av att allt ligger i högar. Om du ska köpa något stort - be någon därhemma kolla på nätet vad detta skulle kosta i Sverige.

***

8. Gillar du Shabby chic-trenden? Danmark är fullt av butiker med denna stil - både i de större städerna och på landsbygden. Även i England är man duktiga på denna trend. Där är också lätt att hitta inredning för den som gillar den mer klassiska, tyngde jaktstilen.

***

9. Allt på utomhusmarknaden är inte genuint. Det kan smyga sig in kopior och falska material även där. Man måste vara lite kritisk när man handlar. Ska det vara äkta läder - lukta och känn på det istället för att stirra dig blind på etiketterna.

***

10. Kontrollera hur mycket bagage du får ta med dig på flyget och vad exempelvis en extra väska kostar - det kan skilja sig riktigt mycket mellan de olika flygbolagen. Informationen hittar du oftast på flygbolagets hemsida. Kanske är det billigare att posta hem det till Sverige eller använda någon av de stora budfirmorna?

***

11. Måste du snabbt hitta en kul present till grannen som passat hunden eller vattnat dina blommor medan du varit på semester? Museishoppar är alltid ett bra tips, framförallt de som ligger i moderna konstmuseer ochdesigmuseer - de har väl utvalda saker från samtida designers - igaranterat resväskevänliga storlekar.

***