Tisdag 5 oktober

Hon hjälper folk som har problem med sin katt

Susanne Hellman Holmström har ett annorlunda jobb, hon är kattbeteenderådgivare.

– Jag hjälper folk att få ordning på sina katter, när de gör saker som man inte riktigt förstår, säger hon.

När hon började jobba som kattbeteenderådgivare trodde Susanne Hellman Holmström att hon bara skulle få generella frågor om varför katter till exempel kissar inne eller klöser, men det skulle visa sig att kattägarnas problem var större än så.

– Ja, folk frågar allt mellan himmel och jord. Men den vanligaste frågan är ju varför kissar katten inte där den ska?

Susannes lyfter fram tre saker för att få katten att kissa i lådan:

  • Töm lådan så ofta du kan
  • Katten vill gärna ha torr ökensand som är mjuk. Om det är för hårda bitar i sanden går katten och sätter sig någon annanstans.
  • Ha alltid en låda mer än vad du har antalet katter. Har du två katter, skaffa då tre lådor. Detta för att undvika att någon av katterna blir "kattpolis" och hindrar de andra från att gå fram till lådan.

Vad ska man tänka på när man ska välja katt? Susanne berättar att det är viktigt att fundera kring om det ska vara mycket liv och rörelse i katten, eller om man vill ha en mer lugn variant.

– Vill du ha en katt med mycket action, välj då en katt med lång näsa och stora öron. De raserna är det oftast mer liv i, säger hon. Men vill du ha en lugnare katt, då ska du välja en ras med grövre tassar, som är mer "stubbig" i modellen.