1 av 4
Jenny Redenkvist och Mikael Erlandsson Foto: Hasse Andersson
2 av 4
Jenny Redenkvist och Hasse Andersson Foto: Mikael Erlandsson
3 av 4
Johan Ljung och Sven Hagnell Foto: Hasse Andersson
4 av 4
Christina Magnusson och Eleonor Schutt Foto: Hasse Andersson
Tisdagen 22 Maj

Mat och elcyklar i Focus

Vi började programmet med artistern Jenny Redenkvist som berättade om då och nutid samt sjöng live från hennes senaste skiva, med sig hade hon Mikael Erlandsson låtskrivare och sångare i bl.a Melodifestivalen.

I Motormuller fick Lennart Gustavsson dela tiden med Johan Ljung och Sven Hagnell som pratade om Elcyklar.

Dagens mat pratade Elenor Schutt och Christina Magnusson från Måltid Göteborg, och presenterade ett recept som skulle tillagas offentligt i skolor mm i 75 000 portioner.

Därefter blev det dop från Stockholm.

Elena Arzak, världens bästa kvinnliga kock 2012

Kolja á la Arzak, 30 port (1 bleck)

Koljafilén kokas med purjolök, morot

och salt. Sedan finfördelas fisken till

”färs”.

Fräs morots- och purjolökstrimlorna i

en klick smör på medelhög värme tills

de mjuknat lite. Vispa äggen lätt.

Blanda ner grädde, tomatsås,

grönsakerna och äggen i fiskfärsen.

Smaka av med salt, peppar och chili.

Koljafilé, alt. Fiskfärs 1,3 kg

Ägg 20 st.

Grädde 6 dl

Tomatsås 6 dl

Morot, finstrimlad 0,6 kg

Purjolök, finstrimlad 0,6 kg

Smör/ olja

Salt

Svartpeppar

Chili, torkad eller färsk, urskrapad 1,5 st

Lägg i smorda bleck, ca 3 l per bleck

Strö eventuellt lite ströbröd över smeten, för att få en krispig yta.

Baka i ugn på 160° C i 45-55 minuter, känn efter så att kakan ”stannat”.

Ta ut formen och låt kakan vila. Skär upp i portionsbitar och servera.

Ca 30 portioner på ett bleck. 1 portionsbit = 160 g.

ANVÄND GÄRNA EKOLOGISKA RÅVAROR

Skålla tomaterna i kokhett vatten, lyft

upp dem och dra av skalet. Dela dem i

små tärningar. Skala och hacka sedan

löken.

Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs

löken i den någon minut. Tillsätt

tomaterna. Späd med buljongen och

smaksätt med honung, rödvinsvinäger,

salt och vitpeppar.

Låt sjuda några minuter. Hacka örterna

grovt och tillsätt dem. Smaka av en

sista gång.

Tomater, skalade och tärnade 4 st

Rödlök, finhackad 1 st.

Olivolja 1 msk

Honung 1 msk

Rödvinsvinäger 1 msk

Grönsaksbuljong 2 dl

Blandade färska örter 1 knippe

Salt

Vitpeppar

Tips på tillbehör för att lyfta fram den spanska flaggans färger:

• Dekorera fisken med tomathalvor i olika färger samt basilikablad.

• Ekologiskt matvete kan kokas med gurkmeja för att få fram den fina färgen.

• Stekt skivad potatis med vitlök. Även här kan man använda sig av gurkmeja

samt dekorera med purjolök och röd paprika.

• Färgat potatismos med gurkmeja.

• Måltiden kan även serveras med potatistortilla.

Örtkryddad tomatsallad

4 personer

Gör så här:

Halvera körsbärstomaterna och lägg

dem i en skål. Hacka basilikabladen

och strö över vitlökspulvret. Ringla

över olivolja. Blanda salladen väl.

Servera direkt. Kan även stå över

natten i kylskåp.

Ingredienser:

1 paket gula körsbärstomater

1 paket röda körsbärstomater

1 krm vitlökspulver/ riven vitlök

Några färska basilikablad, hackade

Olivolja

Bandidos

4 personer, 16 st.

Gör så här:

Gör ett snitt I varje dadel och ta ut

kärnan. Fyll tomrummet med valfri ost.

Servera direkt.

Ingredienser:

16 dadlar

Ca 1 dl cream cheese el. Fetaost

Tips:

Innehållsförteckning på sallader kan man skriva med röd text på skyltar som sätts på

skyltsticka och trycks ner i t.ex. ekologiska grönsaker.

Caprese

4 personer

Gör så här:

Skiva tomaterna och mozarellaosten i

5 mm tunna skivor. Placera skivorna

och basilikabladen omlott på ett fat.

D.v.s. en skiva tomat, sedan en skiva

mozarella, sedan ett basilikablad o.s.v.

Strö eventuellt över flingsalt och

svartpeppar.

Ingredienser:

4 tomater

2 mozarellaostar

1 Knippe färska basilika blad

Ringla olivolja över salladen. Servera

direkt.

Aioli

4 personer

Gör så här:

Pressa vitlöksklyftorna i en skål. Häll i

majonnäsen och yoghurten. Blanda

väl. Låt vila i kylskåp en stund.

Ingredienser:

1 dl majonnäs

1 dl turkisk yoghurt

2,3 vitlöksklyftor beroende på

storlek

(Fyllda dadlar)
. .

Färsk tomatsås med örter (4 portioner)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".