Sillrecept 14/12

Elinors tre julsillrecept:

*Hederlig inlagd sill

4 urvattnade sillfiléer (blötlägges i vatten ca 8 timmar)
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
1 skivad gul lök
1 skivad röd lök
purjolök
morot
½ - 1 tsk krossad kryddpeppar
2 lagerblad

Gör så här:

1)      Blanda ättikssprit, socker och vatten. Värm blandningen tills sockret har smält, låt kallna.
2)      Skär filéerna i sneda bitar, varva sill och lök i en skål. Strimla purjolök och skär morot i skivor efter behag, strö detta över sillen tillsammans med krossad kryddpeppar och lagerblad.
3)      Häll på den kalla sillagen. Låt stå ca 2 dygn före servering.

*Apelsinsill  6-8 port

Apelsinsillen kan även göras på ”inläggningssill på 5 minuter”. Då behöver den bara stå och dra 5-10 minuter (eller längre)

4 sillfiléer urvattnade
1 1/2 dl pressad apelsinsaft
1 1/2 dl socker
1 dl ättiksprit (12%)
½ purjolök
½ apelsin
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn 

Gör så här:

Koka upp apelsinsaft, socker och ättika. Låt lagen kallna. Skär sillen i sneda bitar och purjolöken i skivor. Skär apelsinen i skivor och sedan i bitar. Krossa pepparn. Varva sill, purjolök, apelsinskivor och peppar i en burk. Häll på lagen.  Låt stå minst 1 dygn i kyl.

*Karins gästabudssill 4 port

Med inläggningssill på 5 minuter kan sillen läggas in i sista stund

Abbas inläggningssill på 5 minuter, 420 g (spara lagen)
4 hela kryddnejlikor
3 hela kryddpepparkorn
1 kanelstång, krossad
skal av 1 apelsin
3 msk korinter
ev 100 g skållad, skalad mandel
1 rödlök 

Gör så här:

Koka upp den färdiga lagen med nejlikor, kryddpeppar och krossad kanelstång och låt sedan småkoka några minuter. Tvätta apelsinen och skala den mycket tunt med potatisskalare. Strimla skalet fint. Lägg apelsinskalet i lagen och koka någon minut. Sila bort kryddorna. Spara lagen och håll den över korinterna. Lägg i finstrimlad rödlök. Låt kallna.

Skär sillen i lagom stora bitar och lägg den i lagen. Låt dra minst fem minuter. Lägg ev i skållad, skalad mandel.

*Margots sill

Detta är en omtyckt och enkel sill att göra.

2 burkar ansjoviskryddad sill (lika stora som honungsburkar)
6 msk senap
3 msk vinäger
3 msk socker
2-3 dl rapsolja
mycket finhackad dill
mycket finhackad rödlök

Gör så här:

Senap, vinäger och socker blandas samman. Oljan droppas i droppvis i början. Vänd ner dill och rödlök. Lägg sillbitarna i såsen.

Låt dra ett par timmar eller mer innan den avnjuts.

*Salladssill  4 port

1 äpple
1 rödlök
250 g kokt potatis
2 msk rapsolja
2 msk matjessillspad
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
1 liter blandad plockad sallad, ca 150 g
t ex fransk salladsmix
3 stora matjessillfiléer i cm bitar,
200g Senapsdressing
½ dl gräddfil
½ msk ljus fransk senap
¼ krm salt
¼ krm mald vitpeppar

Garnering
gräslök

Gör så här

1)      Kärna ur och skiva äpplet, skala och skiva löken och skiva potatisarna. Blanda olja, matjessillspad och salt i en bunke. Vänd försiktigt ner äpple, rödlök, potatis och sallad.
2)      Lägg upp salladen på ett fat och stör över sillbitarna. Rör ihop gräddfil och senap och smaka av med salt och peppar. Ringla såsen över salladen och garnera med gräslök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".