Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...

Nyårsmeny 7/12

Håkan Thörnströms nyårsmeny

*Rostad jordärtskocksoppa med krabbtartar, enokisvampsallad och grillad vattenmelon

Ingredienser 10 personer:

500 g jordärtskockor
4 st schalottenlökar
2 dl vitt portvin
50 g smör
6 dl hönsbuljong
6 dl grädde
1 förp krabbkött
75 g Philadelphiaost
1 bit röd chili
Dill
Persilja
Vitlök
Salt
2 förp enokisvamp
1 kn salladslök
1 st citron
Olivolja
Salt och vitpeppar
1 st vattenmelon
Olivolja

Beredning:

Fräs lök och bitar av jordärtskocka i smör. Häll på vin och buljong. Tillsätt grädde och koka jordärtskockan mjuk. Mixa och sila soppan. Smaka av med salt och peppar.

Mosa ut krabbköttet i färskosten. Tillsätt riven vitlök, örter och chili. Smaka av med salt.

Spritsa i en rund utstickare.

Marinera svampen i lite olivolja, rivet citronskal. Vänd i finskuren salladslök. Salta och peppra.

Grilla olivoljade bitar av vattenmelon.

*Ingefärsstekt bergtunga med vinbrässerad boc soy och salladslök
Serveras med potatis och getkittspuré

Ingredienser 10 personer:

10 st portioner filéad bergtunga
1 bit färsk ingefära
Salt och vitpeppar
50 g smör
4 st boc soy
1 kn salladslök
1 st lime
2 dl vitt portvin
Salt och vitpeppar
1 kg skalad mospotatis
100 g getkittost
150 g smör
1-2 dl mjölk
Salt och vitpeppar 

Beredning:

Stek fisken i smör och skivor av ingefäran. Salta och peppra. 

Brässera bitar av boc soy tillsammans med salladslök i vin, limebitar, smör, salt och peppar. Täck kastrullen med plastfilm eller lock. 

Koka potatis. Passera genom passör. Tillsätt smält smör/mjölk samt den rivna osten. Smaka av med salt och vitpeppar. 

Garnityr: Örtnystan 

*Varm chokladbakelse med mangosorbet och citrus-sallad 

Ingredienser 10 personer:

110 g smör
110 g mörk choklad
3 st ägg
40 g socker
1 tsk bakpulver
1 msk cacao
50 g hackad choklad
100 g vetemjöl
500 g mangopuré
3 dl sockerlag 40% 

Beredning:

Smält choklad och smör i ett vattenbad. Vispa ägg och socker till skum. Vänd i äggskummet i chokladen. Sikta över bakpulver, mjöl och cacao samt vänd ut det i smeten.

Fyll fettade formar och baka dem i ca 8 minuter i 180 grader. 

Blanda mangopure och sockerlag. Kör det till sorbet i glassmaskinen.  

Garnityr:

Mangotärningar, citrusfiléer, sockerflarn och riven choklad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".