Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...

Soppor

Publicerat onsdag 25 januari 2006 kl 11.47

Elinors vintersoppor

ELEONOR SCHÜTT                   RADIO GÖTEBORG 06 01 18

Het lamm- och grönsakssoppa                                           4 port

300 g lammbog, fint tärnad

1 msk garam masala

1 msk smör

1 liter köttbuljong

2 röda paprikor, tärnade

½ zucchini, tärnad

1 krm cayennepeppar

½ dl tomatpuré

2 dl vita bönor, kokta i burk

1 liten purjolök, skivad

½ msk vetemjöl

1 dl matyoghurt

1 dl matyoghurt

1 msk färsk mynta, hackad

Gör så här:

1)      Fräs kött och garam masala i smör i en gryta. Häll i buljong och koka ca 20 min.

2)      Tillsätt paprika, zucchini, cayennepeppar, tomatpuré och bönor. Koka 5 min.

3)      Tillsätt purjolök. Rör ut mjölet i yoghurt och rör ner i soppan. Koka ytterligare 3 min.

4)      Blanda yoghurt med mynta och servera en klick per portion

Cocolimesoppa                                                      4 port

300 g färsk skinka, tärnad

2 vitlöksklyftor, hackade

1 msk flytande matfett

100 g valfri svamp, bitar

100 g minimajs, delad på längden

250 g wokgrönsaker (coconut&lime)

½ l kokosmjölk light

½ l köttbuljong

1-2 tsk sambal oelek

saften av 1 lime

75 g haricots verts

salt och peppar

2 msk färsk koriander, hackad

Gör så här:

1)      fräs svamp och vitlök i matfett. Blanda svamp, majs och wokgrönsaker i en gryta.

2)      Tillsätt kokosmjölk och köttbuljong och koka upp.

3)      Blanda ner sabal oelek, lime och bönor. Smaksätt med salt och peppar. Sjud 5 min.

4)      Fräs köttet i matfettet. Blanda ner kött och koriander i soppan.

Lins- och skinksoppa                                          4 port

400 g färsk skinka, tärnad 1x1 cm

2 vitlöksklyftor, hackade

1 gul lök, hackad

2 morötter, tärnade

3 msk flytande matfett

1 l grönsaksbuljong

2 dl röda linser

1 zucchini, riven

salt och vitpeppar

2 msk färsk timjan, grovhackad

rivet skal av 1 citron

Gör så här

1)      Fräs vitlök, lök och morot i hälften av matfettet i en gryta tills löken är mjuk.

2)      Häll på buljong och lägg i linser och zucchini. Krydda med salt och peppar.

3)      Koka 20 min tills linserna är mjuka, men har en kärna.

4)      Stek skinkan i resterande matfett och blanda i soppan. Tillsätt timjan och citronskal. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Bulgarisk soppa                               4 port

300 g färsk skinka eller kotlettrad, strimlad

50 g bacon, strimlad

1 tsk flytande matfett

2 gula lökar, skivade

2 morötter, grovrivna

2 stjälkar blekselleri, skivade

7 dl köttbuljong

4 dl krossade tomater, konserverade

1 ½ dl röda linser

2 msk basilika, hackad

svartpeppar

salt

Gör så här

1)      Fräs kött och bacon i matfett i en kastrull. Tillsätt grönsaker, buljong och tomater. Koka upp. Lägg i linser och krydda med basilika och peppar.

2)      Koka ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".