Cevapcici

I Bosnien äts cevapcici oftast på cevapdzinice, dvs. särskilda matställen som är specialiserade på den maträtten. Det är också där som cevapcici smakar som bäst. Det hör till att recepten är hemliga och de som gör cevapcici hemma har alla sitt sätt att göra det på. Här är ett sätt:

* 300 g nötfärs
* 200 g lammfärs
* 2 gula lökar
* 1 vitlök
* 1/2 köttbuljong
* peppar
* salt
* 4 dl crème fraiche
* 4 pitabröd

1) Blanda nötfärsen med lammfärsen, ju mer köttet bearbetas desto godare cevapcici blir det.
2) Tillsätt 1 finhackad lök och 1 pressad vitlök. Blanda ytterligare i 10 min.
3) Salta, peppra (efter behov) och låt stå i skål i några timmar. Använd handflatorna för att forma blandfärsen till avlånga köttbullar (järpar).
4) Äkta cevapcici ska grillas strax innan de serveras.
5) Koka upp 2 dl vatten, lägg i köttbuljong.
6) Värm upp pitabröd och skär itu. Stänk lite köttbuljongsvatten över pitabröden. Fyll pitabröden med ca 1 dl crème fraiche i varje bröd, strö över finhackad lök och lägg i cevapcici.
7) Cevapcici äts traditionellt utan bestick. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".