Bär- och Äppelrecept från Pulsen 20 augusti

Gäster i programmet var Katarina Näsman och Niklas Larsson, elever på Hotell och resturangprogrammet på Altinska skolan i Sundsvall.
De gav tips på vad man kan göra av sin äppelskörd. Chokladdoppat fruktgodis tyckte Niklas att man skulle göra. Katarina föredrog en äppelsorbet som du får recept på här. En beskrivning av Niklas tips följer också.


Äppelsorbet med kanelsmak och äppelchips

Ingredienser till 4-6 personer
500 g urkärnade äpplen med skal (helst Granny Smith)
100 g socker
50 g farinsocker
3,5 msk saft av pressad citron
35 g honung
2 bitar kanel
2 g gelatin (ca 1 blad)
3 msk calvados
Äppelchips (färdigköpta eller fuskvarianten: skiva vanliga äpplen panera i socker och kanel och steka på stekpannan)

Skär äpplena i bitar. Koka samtliga ingredienser, utom gelatin och calvados, tills äpplena faller sönder. Använd helst mikrougn för färgens skull. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Ta bort kanelstängerna. Kör blandningen i mixer/matberedare till en slät puré. Passera genom sikt. Ta upp gelatinbladen och krama ur allt vatten. Tillsätt gelatinet i den varma purén. Rör tills det lösts upp. Tillsätt calvadosen. Kör blandningen 30-45 minuter i en glassmaskin till fast konsistens. (Eller bara frys in men då blir den smuligare)
Servera sorbeten i en väl tilltagen kula med ett äppelchips i botten. Tryck fast några chips som segel i sorbetkulan. Dekorera med lite tunt vispad grädde på tallriken.

Katarinas Blåbärspiroger

vatten, ägg och mjöl blandas till en deg
fyll med blåbär
grädda gyllenbruna i ugnen 175 grader

Servera med grädde och lite socker.

Niklas äppelgodis

Smält choklad och doppa äppelbitar eller andra fruktbitar (vad du än gillar bäst: apelsiner, päron, bananer ...)
Låt chokladen stelna och ät som godis. Eller gör som en slags fruktfondue och bjud in vänner att doppa sina bitar själva och ät medan chokladen är ljummen.
Nilkas tipsade om något man kan köpa som heter "Dopp i grytan" som är en skål som man sätter värmeljus under för att hålla chokladen flytande när man doppar frukten så blir det enklare.