Bröllop i Ingrid Bergmans anda

Hon skulle bli en av Sveriges största filmstjärnor. Han skulle bli en erkänd hjärnkirurg. I Stödes vackra kyrka gifte de sig, Ingrid Bergman och Petter Aron Lindström, en sommardag 1937. Det är nu 70 år sedan. Stöde firar det med ett nytt Ingrid Bergman-bröllop.

I kyrkfönstren kommer det att stå älggräs och tjärblomster. Kyrkan kommer att vara smyckad med björkar. Några av ortens hantverkare håller på att tillverka en båge, som även den ska pryda kyrkan. Det förbereds för bröllop i det lilla samhället Stöde, fyra mil väster om Sundsvall.

 Innan bröllopet

Ingrid Bergman föddes 1915 i Stockholm. Hennes föräldrar avled tidigt och hon växte därför upp hos släktingar. Sin skådespelarkarriär inledde Ingrid Bergman 1935, två år innan hon gifte sig med tandläkaren Petter Aron Lindström.

Han föddes 1907 i Stöde och var son till Brita Lisa Söderberg och länsträdgårdsmästare Alfred Lindström. Petter Aron Lindström, eller Aron Petter som han ofta kallas, växte upp som yngst av fyra syskon.
En sommardag 1937 vigdes de, Ingrid Bergman och Petter Aron Lindström, i Stöde kyrka. Till minne av det hålls, lördagen den 30 juni i år, ett bröllop i Stöde. Det bröllopet blir autentiskt med bröllopet för 70 år sedan.


70 år senare

Inför sommarens jubileum bildades Ingrid Bergman-kommittén i Stöde. I den ingår ett 20-tal personer. De jobbar med allt från att skräddarsy bröllopsklänningen, till att ordna en fotoutställning, av Ingrid Bergman och Petter Aron Lindström, i Stödehuset.

Gertrud Svensson är en av eldsjälarna i kommittén. Hon berättar att jubileumet väckt ett stort intresse. Personer både i Sverige, Italien och USA har hört av sig och vill veta mer om minnesfesten. 
En viktig uppgift som Svensson och övriga kommittén också haft, var att utse brudparet till 2007-års Ingrid Bergman bröllop. För att hitta dem anordnades en tävling. Den blivande brud som påminde mest om Ingrid Bergman valdes. Det blev Ida Thörnberg.

- Ida liknar Ingrid Bergman. Hon har dessutom den aura som skådespelerskan hade, säger Svensson som förklaring till varför de valde Ida Thörnberg. Senare skulle det dock visa sig att det fanns fler likheter mellan 1937-års och 2007-års brudpar. Ida Thörnberg är nämligen född i Stockholm och hennes blivande make Håkan Röding är född i Stöde.

Luktärter och orkideer

Vid bröllopet för 70 år sedan, bar Ingrid Bergman en vacker långärmad crepeklänning. I hennes brudbukett fanns vita luktärter och lila orkidéer.

Vigselakten, mellan Ingrid Bergman och Petter Aron Lindström, var fin och enkel.
Det kommer den också att vara när Ida Thörnberg blir Håken Rödings fru.
Ida Thörnberg kommer dessutom att bära en likadan brudklänning och brudbukett som Ingrid Bergman gjorde.

Ingrid Bergman fotograferades på bröllopsdagen, innan vigseln, när hon satt på en sten hemma hos familjen Lindström. Den stenen kommer nog inte Ida Thörnberg att kunna sitta på.

-  Jag vet inte om stenen ens finns kvar idag, säger Gertrud Svensson. Hon tillägger att vid fotograferingen 1937, var det ingen som tänkte på vilken sten det var.
I slutet av –30-talet och början av 40-talet skulle dock stenen medföra ett pressuppbåd till Stöde.

Massor av journalister kom till familjen Lindström och ville veta vilken sten den kända skådespelerskan suttit på.

Karl Lindström, Petter Arons äldre bror, hade en dag ledsnat på frågan.
När en energisk journalist kom fram och frågade honom om stenen, svarade Karl Lindström att han inte visste var stenen låg.
Han påpekade dock att han visste ett annat ställe där Ingrid Bergman suttit. Journalisten blev upprymd och ville veta var.
Karl Lindström nickade då mot ett utedass.

Efter bröllopet

Lördagen den 30 juni kommer veteranbilsklubben till Stöde. De har med sig cirka tio bilar, som alla är av 1937 års modell eller tidigare. Ida Thörnberg och Håkan Röding kommer, efter sin vigsel, att skjutsas i bilarna.

Efter vigseln mellan Ingrid Bergman och Petter Aron Lindström, hölls en fest hemma hos Lindströms. Saker bevarade från den dagen, där ibland makarnas bröllopsservice, kommer under jubileumet att ställas ut på Huberget. Bergman och Lindströms bröllopsmiddag bestod av kalvstek med legymer och potatis, samt efterrätt gjord av hjortron och vaniljglass.

Vid årets minnesfest serveras en liknade bröllopsmiddag. Ida Thörnberg och Håkan Röding kommer dock att lämna middagen redan efter brudskålen.

Casablanca & Bogart

Drygt ett år efter makarna Bergman och Lindströms bröllop, föddes dottern Pia. 1939 flyttade familjen till USA. Ingrid Bergman blev där en hyllad skådespelerska. Med filmen Casablanca, som hade premiär 1942, blev hon och motskådespelaren Humphrey Bogart världsstjärnor.
Petter Aron Lindström vidareutbildade sig, i sitt nya hemland, till hjärnkirurg. På äldre dar jobbade han med så kallade Vietnamnveteraner, d.v.s. personer som fått psykiska skador av Vietnamnkriget. Stig Nahlbom, känd journalist, både umgicks och brevväxlade med Lindström.

-   Aron Petter var en personlighet, säger Nahlbom. Efter drygt tio års äktenskap skilde sig dock Ingrid Bergman och Petter Aron Lindström. Det berodde på Ingrid Bergman 1949 möte en ny kärlek i den italienske filmregissören Roberto Rossellini.  

- Vi får hoppas att det inte kommer någon Rossellini och tar den nya bruden, kommenterar Nahlbom lite skämtsamt skilsmässan.

 Av Sara Andersson

(Samtliga fotografier är utlånade av Petter Aron Lindströms brorsdotter Birgitta Johansson)