Tisdag 19 februari

Programledare: Lotte Nord ( lotte.nord@sr.se )

Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - gå in i arkivet ”Lyssna igen” (arkiverat i 30 dagar)

15.07 Barn med språkstörningar och barn som är sena i talet får ofta problem när de börjar skolan. Dessutom kan föräldrarna känna sig ensamma med problemet, eftersom det inte heller alltid tas på allvar. Ni möter Maria Styf i Härnösand som är mamma till en sexårig pojke med språkstörningar. (rep Ulla Öhman)

15.22 Föreningen Talknuten startar nu ett nätverk runt om i landet för föräldrar till barn med språkstörningar. Nyligen startade man i Örnsköldsvik och i morgon är den första träffen i Härnösand.

15.37 Vad innebär det att ha långt till skolan och hur påverkar det vardagen? Några som vet är bröderna Mikael och Emil Nygren, 16, och 17 år gamla. De bor i byn Lillsele i nordvästra Ångermanland och har nästan fyra timmars skolresa varje dag. (rep Peter Jonsson)
Lyssna gärna i kväll 21.03 på Skolministeriet i SR P1. Där fortsätter diskussionen om fjärrundervisning.

15.42 I vårt län finns ingen fjärrundervisning. Men i Pajala har man arbetat med detta länge. Det är ett sätt för små skolenheter, långt från tätorterna, att klara undervisningen. Men ännu har inte Skolverket gett sitt fulla stöd.

16:12 Nu ska papporna bli bättre på att klara vårdnadstvister.
Hola folkhögskola ordnar utbildning, en skola som Landstinget finansierar.
Men ska verkligen det allmänna göra pappor bättre på att strida för sina barn?

16.22 Rektor Tomas Öberg, Hola folkhögskola, pappan Hans Burman och Marita Skog, regional utvecklingsdirektör vid Landstinget i Västernorrland är med (studio)

16.30 Resumé - alla nyheter från dagen i 10 minuters sammanfattning

16.45 Ekot

17.05 Inget län har tappat så många mjölkbönder som Västernorrland. Det senaste året försvann 46 mjölkproducenter.
Mycket allvarligt säger Thure Eriksson, ordförande i LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Hans-Erik Mårtensson i Kubbe, fem mil sydväst om Örnsköldsvik är en av de 46 mjölkbönder som slutade förra året (rep Lennart Sundwall).

17.20 Kvällstipset - Stellan Torshage lär den som är född 2001 eller tidigare lära sig åka skidor i Domsjö, strax utanför Örnsköldsvik. Hans tips gäller nog även alla vi som är födda betydligt tidigare.

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet!

MITT TIPS för i morgon här i P4, Västernorrland: Katarina Nordström, prisad lärare på Skvaderns gymnasieskolan, är frukostgäst från kl 08.15, och pratar bland annat om hur man blir en riktigt bra lärare.

Har du brådskande frågor: ring nyhetsdesken: 060 - 19 03 70 (bemannad 04.30 - 18.00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista