Tisdag 26 februari

Programledare: Lotte Nord ( lotte.nord@sr.se )

Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - gå in i arkivet ”Lyssna igen” (arkiverat i 30 dagar)

15.07 Vaccin mot infektion med humant papillomvirus (HPV) ska ingå i det allmänna barnvaccinprogrammet för att förhindra framtida fall av livmoderhalscancer. Det har Socialstyrelsen beslutat.

Socialstyrelsen föreslår att flickor i årskurs fem och sex ska vaccineras. Förslaget ska nu ut på remiss. (Marcus Olofsson är med i studion och berättar om beskedet)

15.22 Landstingets Markus Kallioinen (chefsläkare inom primärvården) kommenterar Socialstyrelsens beslut om vaccinering av flickor, Varför inte pojkar? De sprider ju viruset. Kan vaccinering ge en falsk trygghet? Och vad innebär detta i kostnader för ett ekonomiskt trängt landsting? (tel)

15.40 Intresset för att begrava sin häst ökar. Från ett trettiotal ansökningar för fem år sedan har intresset fördubblats. Förra året begravdes 62 hästar i Jönköpings län. I Västernorrland ser det ut att vara ett fortsatt högt intresse för detta, med ett sjuttiotal tillstånd per år.

Du får följa Sofia Andler Kvarnstrand, som rider fälttälvlan i landslaget och bor utanför Björkeby norr om Vetlanda, till begravningsplatsen av hennes gamle trotjänare. (rep SR Jönköping)

16:12 I går berättade vi att politikerna i Örnsköldsvik är chockade över bristen på handikappanpassning i bland annat Paradisbadet.

Badhuschefen svarar nu på kritiken. Han säger bland annat att det är tekniskt svårt att bygga om, ingen vill åta sig jobbet, samt att det skulle kosta två miljoner kronor. Är det skäl nog?

16.22 Boverkets expert på tillgänglighetsfrågor, Agnes Jensen-Carlén, om vad som måste göras för att alla ska kunna använda allmäna utrymmen, tex kommunala badhuset i Örnsköldsvik (studio från Karlskrona)

16.30 Resumé - alla nyheter från dagen i 10 minuters sammanfattning

16.45 Ekot

17.05 I Svartvik (söder om Sundsvall) ska två Dario Fo-pjäser ha premiär i mars (”Målarna hamnar i smeten” och ”Vi betalar inte, vi betalar inte”) Du hör Lars Insulander, regissör och Camilla Weidman, skådespelare (rep Marcus Olofsson)

17.20 Ett kvällstips! Och som vanligt dyker vi ner någonstans i länet med instrumenten fininställda! (tel)

Hör gärna av dig med synpunkter - tyck till om innehållet i radion och i nyhetsbrevet!

MITT TIPS för i morgon: Snart är det sportlov i länet och i P4 Morgon ca kl 7.50 får du tips hur du klarar dig från skidtjuvarna i backen, vid värmestugan och i spåret!