Måndag 12 maj

Programledare: Stig Edfast ( stig.edfast@sr.se )

Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill - gå in i arkivet ”Lyssna igen” (arkiverat i 30 dagar) http://sverigesradio.se/cgi-bin/sidor/index.asp?ProgramID=2724

15.07: Har någon motorcykel dammat förbi på sistone? Har du då funderat på hur inbromsningen ska gå till? Det gjorde man i alla fall på Mittsverigebanan i helgen. Reporter Ingrid Engstedt Edfast kollade in bromsteknik och kurvtagningar på de s.k. avrostningsdagarna.

15.22: Mer trafiksäkerhet! Varannan bilförare som dör i trafiken i Norrland har alkohol eller andra droger i kroppen. Det är en av de fakta som forskare i Umeå tagit fram när de granskat samtliga dödsolyckor under 2005 och 2006. Vi pratar med Ulf Björnstig i olycksanalysgruppen.

15.37: Måndagsklubban svingas igen! Den här veckan med Birgitta Sellén (c) och Gunilla Wahlén (v). Vi ska diskutera jävsituationer inom politiken. I Västernorrland sitter lärare i fem av sju skolnämnder - är det bra?

15.42: Mer debatt med Sellén och Wahlén. Vid utnämningen av vd:ar till statliga bolag har åtta av de nio senaste varit män. Det bättrar inte på den statistik som redan väger tungt åt männens håll. Vad tycker riksdagsledamöterna om detta?

16:12: KOL eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom eller permanent luftrörsinflammation eller kronisk bronkit är en sjukdom förenad med ständiga andningssvårigheter och nedsatt lungfunktion. Runt 700 000 lär lida av KOL i Sverige (90 procent rökare) och i Härnösand ägnas en hel dag om seminarier kring detta. (Rep. Ulla Öhman)

16.30: Alla nyheter från dagen i 10 minuters sammanfattning - hör vår huvudsändning och få grepp om hela länet....

16.45: Ekot

17.05: Under vintern och våren har 600 femteklassare i Örnsköldsvik kommun läst böcker av Bo R Holmberg. Nu får de träffa författaren. Idag hör vi om hur mötet blev i Bjästa. (Rep. Lennart Sundwall)

17.20: Herrfotbollstoltheten GIF Sundsvall möter ikväll Halmstad hemma. Vi minns en härlig GIF-vändning mot Halmstad och pratar med sportreporter Christer Jonasson inför kvällens match.