Måndag 13 oktober

Statydiskussioner, kängurumetoden och Helmer Osslund-feber! Och så sportpanelen som gräddig och kravlös efterrätt. Det är dagens meny.

Vilken kvinna vill du se som staty i Västernorrland? Ring 060 - 66 33 77 mellan 15.00 och 15.50.

15.07: Vi har räknat Västernorrlands statyer och funnit att av de namngivna statyerna som föreställer en historisk figur är inte en enda kvinna. (Rep. Ulla Öhman.

15.22: I Näs utanför Sidensjö finns statyn Skidåkerskan som ska föra tankarna till flerfaldiga SM-segraren Märta Norberg, men den bär inte hennes namn och är enligt museifolk inte en direkt avbildning. Vad säger Märta själv? Lennart Sundvall träffar 86-åringen.

15.37: Ring P4! Vilken kvinna - levande eller död - vill du ska bli skulpterad och staty? 060 - 66 33 77. Sundsvalls museums intendent när det gäller offentlig konst, Daniel Eklund, finns med oss ända till 16.00.

15.45: Vem bryr sig om statyer? Magnus Rodell är idéhistoriker med statyer som forskningsområde. Spelar det någon roll att fler kända män än kvinnor är avbildade? (tfn)

16:12: Ett sätt att behandla för tidigt födda barn, är kängurumetoden som innebär att mamman eller pappan bär på barnet nära kroppen. Metoden används mycket i utvecklingsländer och nu vill WHO gör den mer spridd. Anette Sjöstedt, barnläkare vid Sundsvalls sjukhus, är en varm förespåkare för kängurumetoden. (Rep. Johanna Vackdahl)

16.22: Kvällstips: Spana in Helmer Osslund! Denne höstälskande och västernorrländska konstnär som just nu är föremål för utställning i både Sollefteå och på Waldemarsudde i Stockholm. Vi får tips av Peter Larsson, konstintendent på Sollefteå museum. (tfn)

16.30: Alla nyheter från dagen i 10 minuters sammanfattning - hör vår huvudsändning och få grepp om hela länet....

16.45: Ekot

17.05: Sportpanelen med Li L’estrade och Mia Karlsson fokuserar idag på motion. Hur vardagsmotionerar man bäst och i vilken uppmuntrar egentligen samhällsstrukturen oss till att röra oss?

17.12: Sundsvall Saints vann i basketligapremiären borta mot Marbo igår, glädjande nog efter förra säsongens insatser på sju sorger och åtta bedrövelser. Vad säger sportpanelen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista