SMHI får norsk konkurrens

Den svenska vädertjänsten, SMHI, klarar att göra säkra väderprognoser åtta gånger av tio, men misslyckas alltså två gånger av tio.

Men snart får SMHI ytterligare konkurrens av norska vädersajten yr.no som redan har 120 000 svenska besökare. Det norska vädret är, till skillnad från det svenska, dessutom gratis.

Det är SMHI:s prognoser från en dag till en annan som har en träffsäkerhet på cirka 80 procent. När prognoserna omfattar fler dagar blir de ännu osäkrare.

– Jag är väldigt nöjd med de prognoser vi gör, man ska inte lita på oss till hundra procent, säger meteorolog Jonas Höglund.

Vädret ändrar sig hela tiden
Vädret är ett kärt samtalsämne. Ständigt föränderligt, ibland dramatiskt och upplevs av alla. Och väderprognoser är en viktig del av våra liv. Lantbrukaren behöver veta när det är dags att så och skörda, festfixaren om det ska beställas tält till trädgårdspartyt och båtutflykten helst göras före eller efter stormen.

När väderprognoserna är fel påverkas inte minst Vägverket som ansvarar för att de större vägarna är trafiksäkra - plogade, sandade och saltade i tid. Vägverket är en storkonsument av SMHI:s tjänster, men man samlar även in egna data längs vägarna.

Ny konkurrens för SMHI
Snart får svenska SMHI än mer konkurrens av sin norska motsvarighet. Det är Meteorologisk institutt i samarbete med norska tv- och radiobolaget NRK som driver webbsidan yr.no med upp till 1,3 miljoner unika besökare - tio procent av dessa är svenska. På yr.no finns väderinformation om betydligt fler mindre orter än på svenska SMHI som bara är sökbar på de största städerna.

Från februari finns på yr.no även en sannolikhetskalkyl på hur bra prognosen är - t ex att regnprognosen stämmer till 60 procent. En tjänst som SMHI:s kunder får betala extra för.

– Vi vill inte konkurrera. Norges inställning är att skattebetalarna betalar insamlandet av väderdata - då ska skattebetalarna också få så mycket väderprognos tillbaka som möjligt utan ytterligare kostnader, säger Heidi Lippestad, informationschef på Meteorologisk institutt.

Gratis bara i Norge
Norge är det enda landet i Europa som ger gratis tillgång till väderprognoser. Enligt Lippestad tog man betalt tidigare men i och med att kunderna bara betalade för det de ansåg helt nödvändigt blev det ett spill av oanvända datauppgifter som inte betalades för, och i förlängningen blev då prognoserna sämre.

– Med gratis väder för alla blir prognoserna säkrare, säger Heidi Lippestad.

Särskilt dagarna runt jul och nyår fick SMHI mycket kritik för sina prognoser, speciellt i Norrland. Temperaturen kröp ner runt minus 20, SMHI trodde det skulle bli cirka minus fem.

Lotte Nord
lotte.nord@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".