Museer för dig?

Museer för dig?

Det finns massor av museer i länet. Många syns och märks knappt, men finns ändå. Andra är stora, har många anställda och miljonbudget. Men märks de?

Under ett par kalla januaridagar 2009 reste Sundsvallskonstnären Max Magnus Norman och Efter Tres programledare Lotte Nord till Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall. Vi besökte Örnsköldsviks Museum och Konsthall, Länsmuseet som finns i Härnösands utkant och Sundsvalls Museum som finns i halva Kulturmagasinet i Sundsvall.

Syftet med resan var att i ord beskriva vad vi hittade - både bra och mindre bra intryck i dessa de tre största kulturella institutionerna i länet. En förhoppning är att den här museiresan på något sätt kan bidra till folkbildning i sann public service-anda!

Våra intryck är inte vetenskapligt underbyggda, och kanske inte heller helt rättvisa. Att det var så ödsligt på Örnsköldsviks Museum och Konsthall - det berodde på att vi var där innan det öppnade och blev insläppta (tack!).

En rad frågeställningar tog vi med oss. Vad finns på museerna - är det permanenta utställningar och/eller på något sätt nyskapande? Är museerna tillgängliga även för den mindre kunniga publiken - eller är tröskeln för hög? Leder museerna besökaren vidare - att med nyfikenhet lära sig mer om den lokala historien, konstnärer, tidsandan? Är man lokal på gränsen till navelskådande - eller finns det en blick ut i världen?

De tre museibesöken har sänts under tre dagar i SR Västernorrland. Vi avslutar serien med en debatt torsdagen den 22 januari.

Lotte Nord
lotte.nord@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".