Energi för alla

Energi för alla

Heta diskussioner om kärnkraftens vara eller icke vara, reportage från ett energihus i Njurunda, olika typer av energiuppfinningar och var hämtar man energi, mänsklig sådan? Det är något av innehållet i Efter Tres energitema under en stenkall februarivecka, när det varit full fart på vedeldning och energiförbrukning runt om i stugorna i Västernorrland.

Här kan du lyssna på några av inslagen som vi haft under veckan.

Veckan inleddes med ett telefonväkteri om energi. Telefonslussen gick varm, massor av lyssnare hade åsikter om framförallt kärnkraften.

– Vi klarar ju inte avfallet, sa Knutte Kjellgren i Moliden, medan Kenneth Eriksson, som jobbar på SCA med bland annat energifrågor, tyckte att  vi måste kunna bygga nya kärnkraftverk, om de gamla reaktorerna tar slut.

Alternativen är förnybara bränslen och att minska energiförbrukningen, enligt Eva Goes, miljöpartist i Härnösand som också fanns med i telefonväkteriet. Men även där finns det tveksamheter, enligt Christer Lilende som ringde in.

– Var ska de stå någonstans, undrade han om de nya vindkraftverken som är på gång. Han menade att ingen egentligen vill ha dem som granne och därför är det inte så enkelt att bara bygga upp sådana.

Bakgrunden är naturligtvis att partierna i regeringen kommit överens om att slopa förbudet mot nya kärnkraftsreaktorer. Centerpartiet, med sitt tidigare motstånd mot kärnkraft har hamnat i centrum för debatten, eftersom partiet nu går med på nya reaktorer.

På tisdagen besökte Lotte Nord Björn och Kerstin Ödman i Njurunda som bor i ett energihus. Tjock isolering av återanvänt glas, fönster som släpper ut lite värme och är större mot söder, återvinning av avfallet som också ger energi och flera andra lösningar gör att huset förbrukar väldigt lite energi jämfört med andra hus i liknande storlek.

– Det här kommer mer och mer, eftersom elen blir allt dyrare och man måste hitta alternativ, säger Björn Ödman som tycker att regeringen borde stimulera ett energisnålt byggande och boende.

Onsdagen handlade om energiuppfinningar. Joakim Byström i Härnösand har tagit fram en ny typ av solceller.

– Det här är framtidens energiförsörjning, solceller är lösningen, sa han i Efter Tre.

Ryggsäckar och skor som genererar ström är nya uppfinningar som dykt upp i takt med att vi bär omkring allt fler apparater som kräver ström. Joakim Byström tror att det största hindret mot nya uppfinningar på energiområdet är att det fattas kreativitet.

– Vi behöver tusentals människor som startar nya företag och tar fram nya uppfinningar för att klara omställningen till nya energikällor, sa han.

Urban Bergman, legitimerad psykolog, gästade Efter Tre studion på torsdagen och pratade om mänsklig energi. Själv hittar han energin till vardagen genom att bland annat spela 60- och 70-tals rock i ett coverband.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".