Efter Tre måndagen den 6 juli

Barn är utsatta som cyklister. Edseleborna nyttjade inte bokbussen. Och smink i sommar är något både för damer och herrar. 

Lyssna på hela programmet igen

Små barn skadas ofta i cykelolyckor när de fastnar med fötterna i hjulet. Även 7-14-åringar löper stor risk att drabbas av olyckor som cyklister. Mona-Lill Landström, informatör på Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande i Västernorrland, tror att hastigheten är största orsaken. Det eftersom barnen ser cyklandet som en lek. Och hon gav råd för hur man ska lära barn att cykla säkert:

- Stödhjulen vill vi helst inte se. Med stödhjulen får man en uppfattning om hur man cyklar och utan dem måste man börja om från början att lära sig, för det är en helt annan teknik. Bokbussen kom till Edsele
i Sollefteå kommun, men få ville låna böcker. Men bibliotekarie Åsa Strandberg tycker att bokbussen är en vettig satsning ändå.

- Det här är ett jättebra alternativ för de personer som inte kan komma in till Sollefteå och långa, nu när filialerna är stängda, sa Strandberg.

Det handlar om skönhet i Efter Tre den här veckan. Och den yttre skönheten kan man bättra på en aning med smink. Makeup-artisten Fredrika Edler rekommenderar mycket färg i sommarsminkningen, men att man inte ska ha för mycket.

- Det är ganska svårt att ta hand om sminket och sin hy när det är ganska varmt. När man svettas är det lätt att det rinner bort om man inte har en bra foundation, sa Edler.

Och sminktrenden har nu också nått männen. Daniel Svedin brukar använda puder och täckstift ibland när han ska gå ut.

- Jag var ganska tyst om det från början, men nu står jag på mig. Jag tycker det ser bra ut, om man vill ju se fräsch ut, sa Svedin.

Programledare: Johanna Vackdahl (johanna.vackdahl@sr.se)
Producent: Josefin Warg (060-19 03 85)