Efter Tre torsdagen den 9 juli

Lantbrukare och skogsarbetare lever farligast i Sverige. Blåbärsriset väntas snart fullt av blåa bär. Synliga pormaskar och kroppshår ovälkommet hos många.

Lyssna igen

Bönder i riskzonen för skador
Att vara bonde farligt. Enligt Arbetsmiljöverket är det faktiskt mångdubbelt farligare att vara bonde jämfört med genomsnittet för övriga yrken. Och barn till bönder löper dubbelt så stor risk att skadas som barn till andra. Många skador sker vid trädfällning eller djurskötsel och så fort det används maskiner ökar såklart risken. Och just nu är det skadesäsong. Sofia Olsson är bonde i Sidensjö ett par mil väster om Örnsköldsvik:

- Nu vid slåtten blir det att man jobbar mycket, kört länge och blir trött. Det är då det kan ske olyckor, säger hon.

Bärskörden väntas bli stor
Prognosen för årets bärskörd är lysande. Enligt Sveriges lantbruksuniversitet kan sommarens skörd bli mycket riklig och regnvädret försämrar inte läget. Bäruppköparen och syltfabrikören Ulf Hagner i Stöde är hoppfull när han ger sig ut i skogen och tipsar om bästa blåbärsplatserna:

- Man ser ju var blåbärsriset växer, men det måste vara lite öppet också så att solen kan tränga ner. Där hittar man de bästa platserna.

Pormaskar och kroppshår oönskat
Rengöring av porer är en vanlig sak som efterfrågas på hudvårdssalonger. Likaså är det många som önskar bli av med kroppshår på ben, vid bikinilinjen och i ansiktet. Och hudterapeut Anette Eriksson har sett en förändring i vem som vill bli av med hår:

- Det är mer vanligt hos killar och män och sen har det också sjunkit i ålder. Mycket yngre tjejer, allt från 11-12 år vill bli av med hår som syns, till exempel på armarna, säger hon.

Programledare: Josefin Warg (josefin.warg@sr.se)
Producent: Johanna Vackdahl (060-19 03 45)