Efter Tre fredagen den 10 juli

Älgbetesskadorna är större i år. Alla kan bli bra på bild. Många krigsdrabbade kvinnor i Uganda har Timråtjejen Linda Eckerbom Cole att tacka för hjälp. Så regnet som skapar trängsel i butikerna och sämre spel på beachvolleybollplanen.

För att lyssna på programmet

Stora älgbetesskador
Finns det för mycket älg eller för lite bete för älgen? Det är kuggfrågan. Skogsstyrelsen har presenterat Älgbetesinventeringen för 2009 och inom skogsnäringen anser man att en tvåprocentig skadenivå är acceptabel. I år har man mätt upp skadenivåer uppemot arton procent.

Debatt i Efter tre mellan Daniel Ligné, biträdande Riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet och Björn Eriksson, skogsskötselchef på Medelpadsområdet på Skogsbolaget SCA.

En hjälpande hand i Uganda
Linda Eckerbom Cole lämnade Timrå i 18-årsåldern för biståndsarbete i Afrika. Där blev hon kvar och bor nu omväxlande där och i Kalifornien, USA. 2006 startade hon en egen biståndsorganisation, CAFWA (Community Action Fund for Women in Africa) som hjälper krigsdrabbade kvinnor i Uganda. Hon berättar om ett möte med en kvinna nyligen:

- Det var en kvinna som sa att "mitt barn var sjukt förra veckan men jag kunde betala medicinen själv". Och den stoltheten hon hade i rösten, det var helt otroligt att veta att jag varit med och hjälpt henne få ett bättre liv, sa Linda Eckerbom Cole.

Trångt i butiker och tungt på beachvolleyplanen
- Det kommer så mycket folk. Mer än vanligt, säger Niklas Johansson i informationsdisken i Birsta city med anledning av att många semesterfirare passar på att shoppa de regniga dagarna.
På Stora Torget nere i Sundsvall är regnet mer oönskat. Där pågår en beachvolleybollturnering:

- Det är tufft att spela i det här läget. Det är inte vad man förknippar med beachvolleyboll i vanliga fall och vad det egentligen ska vara, säger spelaren Nora Tawhid Söderholm.

Alla kan bli bra på bild
Alla gillar inte att bli fotograferad, kanske för att man inte tycker att man blir bra på bild. Fotograf Carina Wallin tipsar att du som fotograf kan hjälpa den du ska fota genom att bjuda på dig själv. Och du som står framför kameran kan sno lite poser från pinupbilder på till exempel Marilyn Monroe.

- Du behöver inte vara så våpig som de, men låna av poserna där de plockar med håret eller halsbandet. Låna lite av den attityden för att slappna av, säger Carina Wallin.

Programledare: Josefin Warg (josefin.warg@sr.se)
Producent: Johanna Vackdahl (060-19 03 45)