Efter Tre måndagen den 13 juli

Sundsvall - GBL-nästet i Sverige tillsammans med Göteborg. Fiskeriverket ska stärka fiskebestånden, hjälpa allmänheten att få storfångst och samtidigt locka turister till Sverige. Och vissa likheter att vara barn nu och på 40-talet.

Hela programmet hittar du genom att

GBL-användandet högt i Sundsvall
I helgen togs fyra unga kvinnor in på akuten i Sundsvall med överdoser av GBL, ett ämne som omvandlas till narkotikaklassade till GHB i kroppen. Sundsvall är tillsammans med Göteborg det område i Sverige där GBL är mest vanligt använt som berusningsmedel.

- GBL är väldigt utbrett i Sundsvall och det är väldigt många unga och missbrukare i alla åldrar som använder det här. Jag tror att det började i Härnösand i slutet av 80-talet i samband med en kroppsbyggarkultur, sa Lars Andersson på polisens spaningsenhet i Sundsvall.

Aina Skoglund från Föräldrar Mot Narkotika säger att man i bland kan se GBL användas öppet ute på stan, senast på gatufesten såg hon tre som "korkade".

- Det värsta är när det görs bland tonåringar, det är förfärligt, säger Aina Skoglund.

Satsning på svenska fisket
Fiskeriverket ska stärka fiskebestånden, hjälpa allmänheten att få storfångst och samtidigt locka turister till Sverige. Koordinator Håkan Carlstrand säger att de till exempel vill lyfta fram de resurser som finns:

- Vi har ju över 95 000 sjöar, 300 000 kilometer vattendrag och en väldigt lång kust så vi har goda möjligheter till fiske i Sverige, men i vissa områden kan de bli mycket bättre och det är det vi ska jobba på.

Barndom då och nu
Veckans tema är barn och att vara barn nu jämfört med på 40-talet har sina skillnader, men också likheter.

- Jag gillar att äta tårta och äta bullar och gå i skogen och leta insekter, säger Herman Eriksson som fyllde fem år just den här dagen.

- Det viktigaste när man fyllde år var kanske att föräldrarna åkte in och köpte glass, en glassbomb, och det åt man inte så ofta så det var en stor fest! sa 71-åriga Kerstin Zander som är Hermans farmors mor.