Efter Tre tisdagen den 14 juli

Företag får allt svårare att få betalt. Många som överdoserat GBL förstår inte hur illa däran de varit. Mycket färre bilstölder, men priserna på bilförsäkringarna sjunker inte.

Lyssna på dagens program -

Svårt för företag att få betalt
Det blir allt svårare för företagen i Sverige och i Västernorrland att få betalt i tid. I juni ökade antalet betalningsförelägganden i länet hos kronofogden med 60%, enligt kreditupplysnings-företaget Synas konjunkturbarometer. 

- Senaste veckorna har jag upplevt att företag måste jaga sina pengar. Speciellt i reklambranschen har jag hört att det är svårt att få in sina pengar, säger Lennart Fridh, ordförande i föreningen Företagarna i Kramfors.

Lennart Fridh är oroad över att småföretag ska tappa sin likviditet och därför själva få svårt att betala sina räkningar. Och han tycker att företagen måste vara lite mer agressiva:

- Jag tycker att man ska skicka påminnelser direkt som förfallodagen inträder om man inte fått betalt och att man ska ringa och tjata till sig pengarna. Och efter en eller två påminnelser ska det gå till kronofogden.

GBL-överdoser upplevs ofarliga
Varje helg kommer medvetslösa personer in till akutmottagningen till länssjukhuset Sundsvall/Härnösand efter överdoser av GHB eller GBL. Uppskattningsvis har ett 40-tal fått vård bara i sommar. Men många som fått en överdos upplever det inte som de varit med om något farligt:

- Det de upplever är att de somnade och sedan vaknar de här ett antal timmar senare. Och de har inte haft någon tidsuppfattning och vet inte vad som hänt dem, så de har i allmänhet ingen uppfattning om att det varit något farligt de varit med om, säger överläkare Peder Olsson.

Inga billigare försäkringar trots färre bilstölder
På tio år har bilstölderna minskat med 60 procent, mycket tack vare nytt låssystem som gör nya bilar med svåra att stjäla. Men trots detta märks ingen skillnad i priset på bilförsäkringar.

De stora försäkringsbolag vi varit i kontakt med säger alla ungefär samma sak, att kostnaden för stölddelen i försäkringen sjunker men totala priset blir oförändrat eftersom andra aspekter inom bilförsäkringen blivit dyrare.

- Till exempel glasförsäkringen har blivit dyrare då det är fler rutor som byts och de är dyrare. Där blir det då något dyrare men stöldförsäkringen blir billigare. Och då ska vi vara glada att stöldförsäkringen håller sig så, annars hade vi fått betala ännu mycket mer, säger Jan Samuelsson, marknadschef för motorfordonsförsäkringar på Folksam.

Programledare: Josefin Warg (josefin.warg@sr.se)
Producent: Oscar Pierrou (oscar.pierrou@sr.se)