Efter Tre onsdagen den 15 juli

Stort intresse i landet för bidrag till solceller. Bakslag för landstinget att regeringen inte vill stödja höstens massvaccinering med pengar. Nya anstalten Svartvik snart redo för tunga fångar. Många bebisar föds i Sundsvall.

Lyssna igen

Solcellsbidrag populärt i landet
Många har sökt statligt bidrag för att installera solceller sedan ansökningstidens start första juli i år. 50 miljoner ska delas ut i bidrag och redan i landet har ansökningar kommit in motsvarande dubbla den summan. Mikael Nordin i Örnsköldsvik var tidigt ute med att söka bidrag för att installera solceller på sitt hustak och han hoppas att han ska ha tur och få pengar i år.

- Jag hoppas att de ser att det är bra att få in privatpersoner i det här och det vore bra om vi i Västernorrland får vara med om det här och inte bara de sydliga delarna, säger han.

Snart står anstalten klar
Den nya anstalten Saltvik utanför Härnösand börjar ta form. Anstalten kommer att ha säkerhetsklass A, vilket är den högsta möjliga och den kommer att ta emot Sveriges grövsta brottslingar.

Saltvik är en av tre anstalter i Sverige som kommer att ha en speciell säkerhetsenhet. De andra två som lokalmässigt är identiskt lika är Kumla och Hall. Totalt 24 intagna ska kunna sitta på enheten som kommer att ta emot dom tyngsta och farligaste brottslingarna i landet. Enheten är indelad i fyra bostadsavdelningar där det sitter sex interner i varje och möjligheterna att förflytta sig till andra delar av fängelset eller att ha kontakt med andra interner är minimala.

Regeringen betalar inte för vaccinering
Landstingen får själva stå för vaccinationskostnaden i höst när alla ska vaccineras mot den så kallade svininfluensan. Regeringen har i dag meddelat att de inte tänker skjuta till pengar. Enligt landstingsrådet Eva Söderberg kommer det här innebära en kostnad på 31 miljoner för landstinget.

- Men vi måste ju klara det. Och det innebär att då får vi skjuta på behandlingar som vi inte absolut måste göra. Vi har en påse pengar och det är de pengar som ska fördelas, säger Eva Söderberg.

 

Där barn ser dagens ljus
På förlossningsavdelningen i Sundsvall är det fullt upp i sommar berättar barnmorskan Birgitta Sjöström. I snitt föds 5 barn per dag på avdelningen och sommaren är en hektiskt tid. En nykomling som kom till världen i går hittar vi på vårdhotellet på sjukhuset, en svarthårig liten flicka som ännu inte fått något namn. Mamma och pappa heter Åsa och Anders Hörlin, kommer från Stockholm och det är deras första barn.

- Det ska bli otroligt spännande att se de här första veckorna nu. Man har ändå väntat nio månader på att hon ska komma ut, säger Åsa Hörlin.

Programledare: TullaMaja Fogelberg
Producent: Josefin Warg (josefin.warg@sr.se)